Novice

Pininfarinin superšportnik v serijski obliki

Italijanska oblikovalska hiša Pininfarina, ki deluje pod okriljem indijske Mahindre, bo na prihajajočem avtomobilskem dogodku v kalifornijskem Montereyu predstavila serijsko izvedbo svojega prvega samostojnega izdelka. Superšportni bolid Battista sicer velja za najmočnejši serijski avtomobil kadarkoli proizveden na Apeninskem polotoku, saj se ponaša s kar 1.900 »konji« največje moči!

Pininfarinin superšportnik, s katerim želijo konkurirati celo Bugattiju Chiron, je avtomobil presežkov. Za pogon enega najbolj zmogljivih avtomobilov na zemeljski obli tako skrbijo kar štirje elektromotorji, ki jim jih dobavlja hrvaški Rimac in poskrbijo za izjemne performanse. Battista tako potrebuje za pospeševanje od 0 do 100 km/h zgolj slabi dve sekundi, od 0 do 300 km/h manj kot 12 sekund ter doseže okrog 350 km/h najvišje hitrosti.

Avtomobil, ki se je v konceptni obliki predstavil že na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, je sicer v tem trenutku podvržen še zadnjim testiranjem, nad katerimi bdi nekdanji dirkač formule 1, Nick Heidfeld. Avtomobil bo na voljo prvim kupcem koncem leta 2020 ter naj bi stal okrog 2 milijona evrov (brez dajatev), vseh skupaj pa bodo proizvedli 150 enot. Pri Pininfarini so hkrati navedli, da imajo v ZDA 65% skupne kvote, ki jo nameravajo dostaviti na njihov trg, že rezerviranih in vplačanih.

Pri Pininfarini pa se ne mislijo ustaviti zgolj pri superšportni Battisti, saj načrtujejo v naslednjih petih letih prihod kar treh električno gnanih križancev. Največji in najdražji med njimi (kodno ime: PF-One) naj bi svojo konkurenco iskal v Lamborghiniju Urus, ostala dva pa pri Porscheju Cayenneu ter Macanu. Najmočnejši model naj bi se ponašal s kar 950 »konji« največje moči (140 kWh baterija), ki bodo poskrbeli, da se bo tako motoriziran SUV izstrelil od 0 do 100 v le 3 sekundah.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Pininfarina.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Pininfarinin superšportnik v serijski obliki"


JG2
4 leta 8 meseci nazaj

Ta avto zgleda naravnost fantastičen, res ne morem verjeti kako znajo Italijani narediti lep avto z najboljšo tehniko na svetu. Kapo dol.

xxl
4 leta 8 meseci nazaj

Res je, je pa tehnika tudi precej hrvaška. 🙂

 
Hyundaijev prvi model s solarnim sistemom na strehi
Hyundai predstavil prve obrise novega modela i10