Novice

Hyundaijev prvi model s solarnim sistemom na strehi

Hibridna različica novega modela Hyundai Sonata je opremljena s streho iz sončnih celic, ki naj bi letno prispevale energijo za slabih 1.300 dodatnih kilometrov.

Hibridno različico naj bi poganjal pogonski sklop Smartstream G2.0 GDi HEV, sestavljen iz dvolitrskega bencinskega štirivaljnika in električnega motorja, v kombinaciji s 6-stopenjsko avtomatiko. Opremljen naj bi bil s tehnologijo ASC (Active Shift Control) in solarno streho, ki naj bi skupaj z regulatorjem omogočala polnjenje baterij električnega sistema.

Hyundajevi inženirji so pri izvedbi tovrstne rešitve uspeli sestaviti kombinacijo učinkovitega sistema, ki obenem dopolnjuje zunanjo podobo avtomobila. Streho tako pokriva struktura solarnih panelov, električna energija, pridobljena na ta način, pa preko regulatorja polni baterijski paket. Solarni sistem naj bi omogočal polnjenje tudi med vožnjo in naj bil zmožen dnevno napolniti med 30 in 60 odstotki celotne kapacitete baterije ter tako ob nižji porabi goriva omogočiti daljši doseg. Ob predpostavki, da naj bi dnevno polnjenje v povprečju trajalo okrog 6 ur, bi to pomenilo dodatnih 1.300 km dosega na letni ravni.

V prihodnosti naj bi Hyundai tovrstno tehnologijo uporabil tudi pri ostalih modelih svoje palete, saj naj bi, po besedah Heui Won Yanga, podpredsednika tehnološkega oddelka znamke, stremeli k temu, da bi postali še bolj ekološko osveščen ponudnik storitev mobilnosti.

Nova Hyundai Sonata Hybrid bo sprva naprodaj le na korejskem tržišču, kmalu pa naj bi bila na voljo tudi ameriškim kupcem. Vsaj zaenkrat pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu še ne načrtujejo prodaje modela v Evropi.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hyundaijev prvi model s solarnim sistemom na strehi"


SkIDiver
1 leto 5 meseci nazaj

Na pokrovu motorja bi bil verjetno največji problem višja temperatura zaradi segrevanja motorja. Z višanjem temperature celic pa pade njihova učinkovitost in je verjetno računica med razmerjem stroška in smotrnosti neugodna, da jih namestijo še na pokrov motorja.
Pa morebiti iz vidika varnosti, ker je pokrov motorja del zmečljive cone vozila, ki se pri trku s sprednjim delom vozila precej deformira.

mrtwelvetrees
1 leto 5 meseci nazaj

Jaz ne vem zakaj te celice ne dajo še na pokrov motorja, mene nebi motilo.

 
Audi napoveduje šest novih RS-ov za Frankfurt
Pininfarinin superšportnik v serijski obliki