Novice

Poklon legendi: AC Shelby Cobra

Še preden je pričel s profesionalnim dirkanjem in je zmagal na dirki 24 ur Le Mansa, je Caroll Shelby sanjal o izdelavi športnega vozila z njegovim podpisom. Toda v začetku šestdesetih let se je zdelo to nemogoče, saj je zaradi šibkega zdravstvenega stanja moral prekiniti z dirkanjem, njegovim poslom pa ni kazalo najboljše.

Shelby je decembra leta 1960 moral prenehati z dirkanjem zaradi bolečin v prsih, ki so se pojavljale občasno in nenadoma. Ugotovili so, da ima angino pektoris. Po težkem obdobju je septembra naslednje leto dobil boljše novice – slišal je, da bo britansko podjetje AC Cars prenehalo s proizvodnjo njihovega modela AC Ace, saj je dobavitelj Bristol prenehal izdelovati šestvaljne agregate.

shelby-cobra-csx2000-35-1

Kot pravi inženir je videl priložnost v lahkem in preprostem britanskem roadsterju, v katerega bi vgradil močan ameriški osemvaljni agregat. Pojavila se je priložnost, da ga ljudje ne bi poznali le kot upokojenega dirkača, temveč bi se lahko dokazal kot proizvajalec vozil. Hitro je kontaktiral Britance, ki so jih je sodelovanje zanimalo. Oktobra je Ford predstavil novi osemvaljni agregat, ki je bil idealen za vgradnjo v karoserijo AC Ace, zato je pogajanja pričel skupaj s Fordom in Charlesu Hurlocku, lastniku AC Cars, predlagal vgradnjo 4,2-litrskega osemvaljnika.

shelby-cobra-csx2000-17-1

Drugega februarja so v ZDA poslali prvo karoserijo izmed 260 naročenih, brez motorja in menjalnika. Shelbyju se je ime Cobra prikazalo v sanjah, hitro ga je zapisal na tablico in zaspal nazaj. Zjutraj mu je bilo ime še vedno všeč in rojena je bila legenda z imenom AC Shelby Cobra. No, minilo je osem ur, da so v prvi primerek vgradili motor in 4-stopenjski menjalnik Borg-Warner. Shelby je z odprtjem trgovine zaposlil Raya Geddesa, maturanta Fordove finančne šole, ki je obenem kordiniral sodelovanje s Fordom – slednji je imel nalogo, da se vpletenost Forda ne izpostavlja, saj so se pri velikanu bali težav z odgovornostjo majhnega podjetja.

shelby-cobra-csx2000-27-1

Aprila je bil izdelan prvi prototip s kodnim imenom CSX2000. Obarvali so ga v biserno rumeno in poslali na salon v New York, kjer se je Shelby Cobra predstavila na Fordovem razstavnem prostoru. Naročila so se vrstila in Shelby se je takrat še formalno zavezal k izdelavi svojega prvega modela. Mesec kasneje so pričeli s prvimi novinarski testi, ki so o prototipu pisali z izbranimi besedami. Kar dolgo časa je trajalo, da so Angleži v ZDA poslali drugo karoserijo z oznako CSX2001, kasneje pa je druga karoserija postala prva Cobra, predelana v dirkalnik.

shelby-cobra-csx2000-32-1

Proizvodnja je potekala počasi, saj so se pri Shelbyju ukvarjali s težavami zaradi karoserij. Potrebno je bilo veliko dela, da so jih pripravili na vgradnjo motorja. V vmesnem času so nadaljevali z novinarskimi testi, CSX2000 so pred vsakim novinarskim testom obarvali v drugo barvo ter s tem ustvarili vtis, da imajo izdelanih že veliko različnih avtov.

shelby-cobra-csx2000-20-1

Po majavem začetku so pri AC do leta 1963 izdelali 15 aluminijastih karoserij na teden, hkrati pa so za volan posedli slavnega Sterlinga Mossa in so v prvi dirki v Le Mansu zasedli sedmo mesto. Po nekaj mesecih so ujeli ritem in namesto manjšega osemvaljnika vgradili večji 4,6-litrski osemvaljni agregat ter na koncu 7,0-litrski osemvaljni agregat – nastala je zloglasna različica 427 S/C. Zaradi sunkovitega prirastka moči in navora so morali pri AC Cars izboljšati karoserijo z debelejšimi cevmi, postala je širša in večja. 427 AC Cobra se je takrat zapisala v Guinessovo knjigo rekordov kot najhitrejši serijski avtomobil na svetu in je tam ostala kar nekaj časa. Če Shelby prej ni zmogel premagati Ferrarijev in ostalih bliskovito hitrih Evropejcev, je leta 1964 do tistega časa najhitrejša Cobra premagala sloviti Ferrarijev dirkalnik GTO.

Shelby-427-Cobra-Flip-Top-Main

Brutalno hitra najnovejša različica je do stotice potrebovala le 4 sekunde, Shelby pa je bil tako samozavesten, da je na armaturno ploščo dal 100 dolarjev – tisti, ki jih je lahko prijel med polnim pospeševanjem, jih je lahko obdržal. To se ni zgodilo, 427 Cobra je bila enostavno premočna. Tudi zato so številni lastniki svoje primerke razbili, saj enostavno niso bili navajeni na takšno moč v tako lahkem vozilu.

1f75ddc34b1ca29649da12d5feed2b00

Proizvodnja je tekla med leti 1965 in 1967, skupaj pa so izdelali 348 primerkov. Od tega jih je bilo 260 namenjenih cestni rabi, ostali pa so bili opremljeni s paketom Competition ali Semi-Competition. Kupili so jih lastniki z željo po dirkanju. Žal ni jasno koliko modelov 427 Cobra je bilo uničenih in karamboliranih, na svetu je zato le nekaj izvirnih primerkov, ki so v rokah strastnih zbirateljev. Eno izmed najbolj legendarnih ameriških vozil se je z zlatimi črkami zapisali v zgodovino avtomobilizma. Pred časom so prvi prototip CX2000 prodali za neverjetnih 13,75 milijona dolarjev.

23620d45fa9ca8d718a2b9f5d524b77d

Avtomobilizem.com (Vir: Hemming, AC-automotive, Luuk de Boer. Foto: RM Auctions.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Poklon legendi: AC Shelby Cobra"


xxl
6 leta 11 meseci nazaj

Ta avto mi je res top in brezčasen,kot 911 ali Type E.

 
Nekoliko prehitro je svoje čare pokazal Citröen C5 Aircross
Fantastičnih šest