Novice

Ponovno znižane subvencije za nakup električnih vozil

Eko sklad je z objavo javnih pozivov v Uradnem listu ponovno znižal spodbude za nakup električnih vozil. Hkrati je zmanjšan skupni znesek nepovratnih finančnih spodbud in spremenjen postopek njihovega pridobivanja.

Najpomembnejši spremembi sta znižanje višine ter deleža spodbude za nakup električnih vozil. Delež spodbude je omejen na največ petino vrednosti vozila in po novem znaša do:

  • 4.500 evrov za vozila kategorije M1 (3.500 evrov za nakup testnega vozila za fizične osebe);
  • 3.500 evrov za vozila kategorije N1;
  • 1.500 evrov za vozila kategorije L7e;
  • 1.000 evrov za vozila kategorije L6e;
  • 750 evrov za vozila kategorije L3e ali L4e ali L5e;
  • 500 evrov za vozila kategorije L2e;
  • 300 evrov za vozila kategorije L1e-B.

Poleg tega je po novem omejena najvišja vrednost vozila, za katero je mogoče pridobiti spodbudo, na največ 65.000 evrov (znesek vključuje DDV, morebitne popuste in najem baterije za vozilo).

Sredstva se bodo dodeljevala za že izvedene naložbe, saj bodo vloge tako pravne kot fizične osebe lahko oddale šele po izvedbi naložbe, torej po nakupu in registraciji vozila. Ukinjen je postopek ugotavljanja upravičenih stroškov (razlika med ceno električnega in primerljivega fosilnega vozila) in razlikovanje glede na velikost ali lokacijo podjetja.

Na Eko skladu so v sporočilu za javnost med drugim še zapisali, da je razlog za spremembe naraščanje obsega spodbud v zadnjih letih, saj se število spodbujenih vozil  vsako leto praktično podvoji, na drugi strani pa se cene električnih vozil znižujejo. Mi pa dodajamo, da se je s tem dokončno uresničil marčevski “črni scenarij” in je znesek sofinanciranja ponovno znižan, tokrat za kar četrtino. Obseg nepovratnih spodbud po novem pozivu za pravne osebe znaša 2,5 mio evrov, enak je skupni obseg spodbud za občane ter s tem v primerjavi z marčevskim nižji za pol milijona evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Eko sklad, ULRS. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Ponovno znižane subvencije za nakup električnih vozil"


Firediver
3 leta 4 meseci nazaj

Bodimo natančnejši: samo znižali so jo! Niso je še ukinili…torej, ni še (vse) izgubljeno za tistega, ki kupuje dotična vozila.

Ivan36
3 leta 4 meseci nazaj

ZA veliki skok EV vEU letos je tudi ukrep vlade UK, da če kupi firma EV vozilo je davek na dobiček 0€ oziroma funtov! Torej, če imaš 480.000€ ali 999.000€ davka od dobička za plačati državi kupiš za firmo par EV vozil pa si na 0€ davka od dobička?! Zato grejo Tesla S, 3 pa Taycan za med v UK

Bucko99
3 leta 4 meseci nazaj

Tudi pri nas bi šla, če sprejmejo tak ukrep…

meganer
3 leta 4 meseci nazaj

Tud sanja se vam ne …. kaj bo država pobrala nazaj.
Vse …. isto kot je biko z sončnini elektrarnami in prodajo elektrike.
Mi vsi pa to plačujemo sedaj ….

EV se par let potem pa ……

Locher
3 leta 4 meseci nazaj

Mislim, da ni nobene potrebe, da sploh kaj subvencionira. Kdor hoče EV, naj pač plača.

Blinder
3 leta 4 meseci nazaj

jaz bi ukinil subvencije za elektricna vozila. In jim dal placat cestno takso kot ostalim vozilom

xxl
3 leta 4 meseci nazaj

Saj bodo, ko bo dovolj EV na cesti. Zdaj še morajo stimulirati prodajo, da bodo potem udarili z raznoraznimi dajatvami, ker država se ne bo odrekla niti centu, katerega zdaj dobiva iz fosilcev.

3 leta 4 meseci nazaj

Problem, ki bo nastal bo ta, da se bo podražila tudi elektrika takoj, ko bo kritična masa EV presežena. Tako bomo subvencijo EV odplačevali vsi.

 
Novi okoljski standardi bodo zviševali stroške izdelave vozil
Hyundai uvaja znamko za razvoj in rabo gorivnih celic