Novice

Novi okoljski standardi bodo zviševali stroške izdelave vozil

Prihajajoči normativ Euro 7 naj bi še dodatno omejil izpuste emisij in posledično zvišal stroške izdelave vozil z motorji na notranje zgorevanje.

Novi emisijski predpisi, ki naj bi prišli v veljavo po letu 2025, bi po trenutno znanih podatkih lahko omejevali izpuste dušikovih oksidov (NOx) na 30 miligramov na kilometer, kar glede na današnje normative predstavlja količino, ki je nižja od trenutnega praga tolerance prenosnih merilnih naprav.

Po besedah neimenovanega inženirja znamke Volkswagen bi uvedba tako strogih emisijskih normativov občutno podražila nove modele, saj naj bi bilo brez uporabe dragih električnih tehnologij zelo težko doseči pričakovane nivoje izpustov. Če bi se hkrati razširil še nabor testnih scenarijev, ki bi vključevali tudi vleko prikolice v klanec, pa najverjetneje celo pomoč tehnologije blagega hibrida ne bi zadostovala za doseganje skladnosti z normativi. Poleg tega bi se bilo po njegovem mnenju potrebno odreči tudi uporabi ročnih menjalnikov, saj bi le ob uporabi avtomatike lahko zagotavljali optimalno prestavljanje. Za skladnost z omejitvami bi bilo potrebno omejiti tudi način in hitrost pospeševanja, kar bi najveretneje mnogim vzelo veselje do vožnje, saj naj bi se, kot se je izrazil, avtomobil obnašal kot na uspavalnih tabletah.

Po besedah predstavnikov združenja ACEA bi proizvajalci ob upoštevanju toleranc morali izpuste zmanjšati skoraj na nič, so pa tudi mnenja, da doseganje omejitve 30 miligramov NOx na kilometer trenutno tehnološko še ni mogoče, sploh če upoštevamo različne scenarije vožnje.

Z januarjem sicer v veljavo prihajajo nekoliko strožji normativi Euro 6d, ki (ob upoštevanju najvišje možne tolerance 34,4 miligramov NOx na kilometer) izpuste omejujejo na 80 miligramov NOx na kilometer na testnem polju, pa tudi v realnih pogojih vožnje,

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ruben de Rijcke.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi okoljski standardi bodo zviševali stroške izdelave vozil"


RedBaron
3 leta 4 meseci nazaj

Kaj pa ladje, letala, vojaška vozila?? Tam se pa vsem j*be za izpuste in emisije.

 
Priključno-hibridni Audi Q3
Ponovno znižane subvencije za nakup električnih vozil