Novice

Popoln obrat tudi pri Volkswagnu: priključni hibridi v ospredje

Volkswagen je bil v zadnjih letih eden najbolj aktivnih glede električne prihodnosti avtomobilske industrije. Vsa sredstva so vlagali izključno v razvoj elektromobilnosti ter zagnali namensko znamko ID, ki bi morala biti ključ za prihodnost znamke. Toda Nemci so zdaj priznali, da bo prehod težji od pričakovanj in bodo zaenkrat stavili predvsem na priključne hibride, ki naj bi služili kot vmesna točka za prehod na polno baterijsko-elekrične modele.

Volkswagen, tako kot številni drugi evropski proizvajalci, prilagaja svojo električno strategijo. Zaradi težav s programsko opremo so nekateri njihovi ključni modeli zamujali, posledično pa se je vse skupaj preneslo tudi na ključni kitajski trg, kjer so jih prehiteli domači tekmeci. Nemški proizvajalec je obenem prenehal iskati investitorje za posel z baterijami in prekinil načrt za gradnjo dve milijardi evrov vredne tovarne električnih vozil Nemčiji. Posebne izzive jim prinaša prodaja modelov z motorji na notranje zgorevanje, saj je tako visoka, da so na poti k presežku dovoljenih emisij v prihodnjem letu. Oliver Blume, izvršni predsednik Volkswagen, je že prosil evropske regulatorje za prizanesljivost pri preseženih emisijskih vrednostih.

Hiter in oster obrat v drugo smer

Pred tremi leti je Volkswagen zavzeto lobiral glede baterijsko-električnih avtomobilov v Evropski uniji in s tem ustvaril kar nekaj vznemirjenja na Stari celini. Takrat pravzaprav niso imeli druge izbire, saj so stavili na dizelske motorje, a je njihovo smer popolnoma dodobra spremenila dizelska afera. Edina izbira za Volkswagen je bila popolna predanost baterijsko-električnemu pogonu.

Volkswagen ID.3 prenove ID baterija
ID.3 so na začetku pestile številne težave, zato je bil njegov prihod na evropske ceste precej zamaknjen.

Takratni izvršni predsednik Volkswagna Herbert Diess je leta 2019 za prihajajoče desetletje napovedal prihod 75 baterijsko-električnih modelov. Volkswagen je šel z novo električno strategijo na vse ali nič, Diess pa je vseskozi trdil, da bodo preživeli le tisti, ki se bodo prilagodili dovolj hitro. Nasprotno mnenje so imeli predvsem izvršni predsedniki japonskih avtomobilskih proizvajalcev, med njimi je izstopala Toyota, saj so si vedno želeli mehkega in bistveno počasnejšega prehoda.

Diess je leta 2021 predstavil še strategijo za baterije električnih vozil in takrat že označil električno mobilnost kot zmagovalko dirke. “Številni v industriji so dvomili o našem pristopu. Danes nam sledijo, mi pa žanjemo sadove,” so bile njegove besede pred tremi leti.

V ospredju bodo nekaj časa priključni hibridi

Volkswagen ID. ID. Code ID avtomobilizem.com_2
Volkswagen si želi z električnimi modeli trenutno uspeti predvsem na Kitajskem.

Njegove besede imajo v luči aktualnih dogodkov drugačen odmev, saj podjetje še ni našlo načina, kako bi v večji meri prepričalo kupce baterijsko-električnih modelov. Volkswagen sicer ne spreminja te strategije v celoti, ampak jo prilagajajo glede na stanje mednarodnih trgov. Blume daje trenutno velik poudarek kitajskemu trgu, zato so sklenili sodelovanje s kitajskim proizvajalcem Xpeng in bodo pripravili vrsto baterijsko-električnih modelov za njihov trg. Volkswagen želi najti pot tudi v Evropi. Nekaj časa so bili v pogovorih z Renaultom glede skupnega razvoja poceni električnega mestnega modela, a so pogovore s Francozi očitno zaključili.

Kot smo že pisali v preteklih tednih, so strategijo na podoben način prilagodili tudi številni drugi evropski proizvajalci. Pravzaprav je BMW eden redkih, ki ohranja dobro prodajo baterijsko-električnih modelov, a tudi oni opozarjajo Evropsko unijo, da bodo z uveljavitvijo prepovedi prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje z letom 2035 močno škodovali evropski industriji. Evropski regulatorji bodo leta 2026 še enkrat pregledali zastavljene načrte in jih prilagodili, če bo to potrebno. Če bodo v Bruslju dejansko zamaknili prvotne načrte, bodo na udaru predvsem tisti, ki so stavili na baterijsko-električne modele in iz ponudbe umaknili klasično gnane modele.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Popoln obrat tudi pri Volkswagnu: priključni hibridi v ospredje"


drugmirko
2 meseci 4 dni nazaj

hjah… dokler ne izumimo baterij, ki bodo imele vsaj enako gostoto energije na kilogram svoje teže, kot jo imajo fosilna goriva, ali ne postavimo/nadgradimo dostopnosti polnilnih, distribucijskih IN proizvodnih kapacitet električnega omrežja, so po moje BEV vozila blago nesmiselna, draga in nepraktična zabloda! vsaj v smislu res masovne uporabe!
hibridi pa (še posebej priključni hibridi, za tiste,ki imajo garažo) so pri običajni, najrazširjenejši “daily commute” uporabi, oziroma, razen na res dolgih relacijah, že sedaj povsem racionalna in dokaj ekonomična zadevščina! seveda ob striktnem in rednem polnjenju baterije! kar pa ni problem tehnologije in vozila, temveč samo konformizma njegovega lastnika….

jack86
2 meseci 4 dni nazaj

pred leti sem bil v afriki (2019), imeli rentane nove amaroke in hiluxe brez vsake ekologije. Kdo je tle idiot?

Blinder
2 meseci 5 dni nazaj

Ravno bral, da Yamaha R1 ne bo več v prodaji v EU, ker ne bo več bila v skladu z EU normami za onesnaževanje. Če bi bilo po moje, bi motorji, kot je Yamaha R1 bili tudi brez katalizatorja, kaj šele Euro-5. Prodajo jih zelo malo v primerjavi z avtomobili in vsak prodan prevozi dosti malo kilometrov letno

2 meseci 4 dni nazaj

Tukaj se ne bi strinjal. Če so omejitve, morajo biti za vse. Ko začneš delati izjeme enemu in drugemu in tretjemu, na koncu ugotoviš da omejitve sploh nimajo efekta.
Ne spemljam motociklov. Če praviš da se jih proda zelo malo, je tako ali tako vseeno če se sploh prodajajo.

Blinder
2 meseci 4 dni nazaj

Zakaj potem sploh prodajat motorne žage, če se jih proda tako malo. Bi jih prepovedali in spotoma še onesnaževanje zmanjšali, če bi ljudje podirali drevesa na roke

2 meseci 3 dni nazaj

Motocikli so pretežno namenjeni uživanju prostega časa. Lahko jih popolnoma prepovejo. Če so omejitve, potem naj veljajo za vse enako.
Ali je kakšen pameten argument zakaj bi moral biti nek R1 izjema.
Motorna žaga nima neke alternative. Brez motorke propade celotna lesna industrija. Še WC papirja bo zmanjkalo. Si boš rit obrisal virtualno?

Povedal sem svoje mnenje. Če ti ni všeč, ali ne razumeš, je to tvoja stvar.

Blinder
2 meseci 4 dni nazaj

kakšna logika pa je to??

Polo78
2 meseci 5 dni nazaj

A ni zanimivo kako eni že zadnjih nekaj let opozarjamo, da prehod na horuk pač ne gre, veliki proizvajalci pa so to spoznali šele v zadnjem času in temu primerno začeli spreminjat strategijo. Upam samo, da bodo nekoč tudi v Bruslju sestopili dol iz oblakov na realna tla in začrtali neko bolj življensko strategijo.

In enako nimam nič proti EV kot takim, so namenjeni točno določenim potrebam oz. ciljni skupini kupcev in kot taki dobro zapolnjujejo ponudbo na trgu. Tudi pri nas, če bi se kdaj pojavila potreba za 2. avto v družini bi morda pogledali za kakim manjšim in ugodnejšim EV. Samo ne nas prosim posiljevati z njimi za vsako ceno, groziti s prepovedmi in postavljati neke nerazumne časovne roke.

2 meseci 4 dni nazaj

Saj proizvajalci so to ves čas dobro vedeli. Samo je bil problem še kakšno slabo leto nazaj, če je kateri od vodilnih samo mimobežno omenil kaj proti EV, je takoj čez noč padla vrednost delnic.
Denar je sveta vladar. Tako pač je, na žalost.
Tudi sam ves čas zagovarjam prosto presojo kaj komu paše.

Sriple-Tix
2 meseci 5 dni nazaj

Eni za drugim, avtomobilski proizvajalci, dojemajo, da na silo ne bo slo in pravilno je tako. Trg mora dolociti, kaj bodo tovarne ponujale, ne bruseljski birokratki, ki so davno izgubili kompas oziroma stik s stvarnim svetom.

Naj poudarim, da bo moj naslednji, drugi avto, EV, ker sem izracunal, da je to ugodno zame in ne zato, ker se je nekdo drug odlocil namesto mene ter me prisilil v nakup.

meganer
2 meseci 5 dni nazaj

Jp točno tako.
Samo cene naj dajo na realne pa bo prodaja.
Moj bo tudi EV …..

xxl
2 meseci 4 dni nazaj

Dokler ne crkne. 😉 😀

xxl
2 meseci 5 dni nazaj

Ker ne razmišljam o drugem avtu, je zame idealen PHEV.

meganer
2 meseci 4 dni nazaj

Dokler ne crkne

 
Posebna serija F-Pace obeležuje konec Jaguarjeve ere bencinskih hlapov
Jeep Avenger 4xe s težko pričakovanim štirikolesnim pogonom