Novice

Danska se zavzema za prepoved vozil z motorjem na notranje zgorevanje že po letu 2030

Ob robu srečanja okoljskih ministrov EU so Danci predstavili pobudo o prepovedi prodaje dizelskih in bencinskih motornih vozil s ciljem ohranitve okolja.

Po trenutnih načrtih predstavnikov Evropske komisije naj bi do leta 2030 zmanjšali emisije ogljika za 40 odstotkov, do leta 2050 pa naj bi Evropa postala prvi klimatsko nevtralen kontinent ter s tem prispevala k zaustavitvi klimatskih sprememb. Po mnenju Danske naj bi bilo potrebno, poleg ostalih ukrepov, tudi znatno omejiti izpuste, ki jih povzroča uporaba motorjev z notranjim zgorevanjem. Po njihovem prepričanju bi namreč moral transportni sektor občutno zmanjšati emisije že prej. Na EU so naslovili pobudo po hitrejši implementaciji ukrepov, potrebnih za dosego tega cilja, v kateri zahtevajo možnost prepovedi prodaje tovrstnih vozil na nivoju držav članic že od leta 2030.

Danska je sicer že v oktobru lanskega leta najavila prepoved prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje do leta 2030, vendar so to idejo kmalu nato opustili zaradi neskladja s trenutno zakonodajo Evropske Unije.

Tokratni predlog, ki se mu pridružuje še deset drugih članic, naj bi omogočil prepoved prodaje vozil, ki za pogon uporabljajo fosilna goriva v posameznih državah članicah in naj bi po pričakovanju predlagateljice še dodatno pospešil odločitve predstavnikov Evropske komisije v zvezi z ukinjanjem dizelskih in bencinskih motornih vozil na področju celotne regije.

Po besedah Dana Jorgensena, danskega ministra za energijo in klimatske spremembe, je potrebno pričeti z urejevanjem tega področja čimprej in na celotnem področju EU, saj naj bi nekatere članice, med drugimi tudi Slovenija, opozorile na prenos emisij. Ta med drugim poteka s prodajo rabljenih vozil, ki bolj onesnažujejo okolje, iz razvitejšega zahodnega dela EU v manj razvite članice na vzhodu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Bebu65, Jensbn.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo in Geely v skupen razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem
Zadnji novi Saab 9-3 gre na dražbo