Novice

Športni terenci so bili v lanskem letu najbolj prodajan segment v Evropi

Po podatkih agencije Jato Dynamics je postal avtomobilski segment, v katerega spadajo SUV in križanci, v lanskem letu prvič v zgodovini najbolj prodajan v Evropi. Prodaja slednjih se je namreč povečala za kar 24 odstotkov, kar je pomenilo 3,2 milijona prodanih enot.

V lanskem letu se je povečalo število novo registriranih vozil za kar 9,3%, na kar je dodobra vplivala tudi rast prodaje športno uporabnih vozil ter križancev, ki so prvič v zgodovini postali na evropskih trgih celo bolj popularni od vozil nižjega in nižjega srednjega razreda. Največjo zaslugo pri rasti omenjenega avtomobilskega razreda so imeli mali SUV-ji, ki so predstavljali kar 38% odstotkov celotnega razreda, prodanih pa je bilo kar 1,2 milijona enot (Captur, Vitara, 2008, ipd …).

Rast prodaje malih SUV je bila sicer zabeležena v vseh 29 državah, kjer je bila opravljena raziskava, pri čemer je bilo največ tovrstnih vozil registriranih v Veliki Britaniji (630.400). V tem segmentu je med znamkami prvo mesto pripadlo japonskemu Nissanu (376.000 vozil), drugo Renaultu ter tretje Volkswagnu.

Avtomobilska segmenta B in C sta dosegla v lanskem letu drugo in tretje mesto, kjer je bil med znamkami najbolj popularen Volkswagen (10,5-odstotni delež) in tik za njim Renault (10,4%). Največjo rast v omenjenih dveh segmentih so sicer dosegli Škoda (+18%), Mini (+44%), Mazda (+46%) in Mitsubishi (+35%).

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Jato Dynamics.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Saabi ne bodo več uporabljali imena »Saab«
Mitsubishijeva ženevska odprava