Novice

Porsche 718 Cayman GT4 in 718 Spyder stavita na šestvaljni bokser

V času, ko zmanjševanje motorjev še naprej ostaja pomemben trend avtomobilske industrije, se seveda najdejo posebneži, ki mu poskušajo kljubovati. Porschejev oddelek, specializiran za GT izpeljanke modelov, je vsekakor eden takšnih. Zadnji dokaz temu sta sveža 718 Cayman GT4 in 718 Spyder.

Obema je namreč skupen štirilitrski bokserski šestvaljnik z nazivno močjo 309 kW oziroma 420 KM ter 420 Nm navora. Trik pri tem je, da se popolnoma novi motor vrti visoko, na kar 8.000 vrt/min. Tudi navor ni na voljo turbinsko nizko, temveč za atmosferske motorje značilno višje na lestvici. Natančneje, največji navor dosega šestvaljnik v območju med 5.000 in 6.800 vrt/min.

Pri njegovem razvoju je tvoril osnovo 3,8-litrski agregat iz predhodnika, ki so ga “povrtali” na štiri litre. Za razliko od modela 911 mu načrtno niso primaknili turbopuhal, temveč so ostali pri (s pomočjo podtlaka) naravnem vsesavanju zraka v motor. Pričakovan upad nazivne moči so kompenzirali z zmožnostjo visokega vrtenja, gospodarnost pa baje z aktivno deaktivacijo valjev v primeru primernih voznih pogojev. Kot prvič na tako visokovrtečem se agregatu je Porsche uporabil tudi vbrizgovalne šobe piezo ter prilagodljivi sesalni razdelilnik polnilnega zraka.

Motor je povezan z zadnjimi kolesi izključno preko šeststopenjskega ročnega menjalnika. Pri tem se zavedajo, da bi trg oba modela odprtih rok sprejel tudi z dvosklopkovno verzijo menjalnika, a Nemci vztrajajo – četudi priznavajo, da bi bila tudi samodejna opcija menjalnika seveda tehnično izvedljiva, a preprosto ni skladna z značajem avta, zato je trgu pač ne bodo ponudili.

Kupeju naj bi izboljšali učinkovitost aerodinamičnega paketa karoserije, ki po novem zagotavlja 50 % večjo silo pritiska ob tla ter istočasno ohranja aerodinamični upor enak kot prej. Ostrejšemu GT značaju so obema prilagodili tudi podvozje. To je namreč nastavljeno  z mislijo na ostro in napadalno vožnjo na zaprtih dirkališčih, serijsko pa je primaknjeno tudi nastavljivo podvozje PASM, ki glede na osnovni model približa avto za 30 mm bližje tlom. Mehanske spremembe obsegajo še mehansko zaporo diferenciala, ojačane zavore in manj “prestrašeno” nastavljeno stabilizacijsko elektroniko, ki jo lahko najpogumnejši seveda tudi povsem izklopijo.

Pod črto se berejo podatki o zmogljivostih dvojice takole: 4,4 sekunde do stotice, največja hitrost 304 km/h za trdostrešnega 718 Cayman GT4 oziroma 301 km/h v primeru “brezstrešnega” Spyderja. Prvi je, po zagotovilu Porscheja, tudi hitrejši okoli Nürburgringa od predhodnika in sicer za več kot deset sekund.

Za vse, ki imajo s svojim novim 718 Cayman GT4 resne dirkaške ambicije, ponuja Porsche še opcijo Clubsport, ki primakne varnostno kletko v zadnjem delu kabine, manjši gasilni apparat ter šesttočkovni varnostni pas za voznikov sedež, a cene zanj v tem trenutku še niso najavili. So pa zato znane maloprodajne cene za Nemčijo: za 718 Cayman 96.000 € in za 718 Spyder 93.000 €.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexus RX prihodnje leto z izboljšano tehnologijo žarometov
Naslednje obdobje za Peugeot 2008