Novice

Porsche na borzo še pred koncem letošnjega leta

Skupina Volkswagen naj bi odobrila prvo javno prodajo delnic hčerinskega podjetja Porsche.

Po februarski objavi namere o prvem borznem nastopu podjetja Porsche, s katerim naj bi zbrali nova sredstva za elektrifikacijo ter razvoj avtonomnih tehnologij in programske opreme, so sedaj pri Skupini Volkswagen dokončno prižgali zeleno luč.

Po trenutnih načrtih naj bi Porsche na borzo vstopil proti koncu tega meseca ali najkasneje v oktobru, delnice pa nameravajo ponuditi na borzi v Frankfurtu. V okviru prve javne prodaje delnic naj bi bile vlagateljem v enakem razmerju (50 : 50) na voljo navadne delnice ter prednostne delnice, ki ne prinesejo glasovalnih pravic, a imajo višje dividende.

Podjetje Porsche SE, ki je v večinski lasti družin Porsche in Piech in obenem lastnik največjega deleža delnic Skupine Volkswagen, naj bi pridobil 25-odstotni delež plus eno navadno delnico, s katerimi bi ohranili vpliv nad ključnimi odločitvami. Za nakup podobnega deleža naj bi se najverjetneje odločili tudi v Katarju, enem večjih lastnikov delnic Skupine Volkswagen.

Vrednost prve javne prodaje delnic podjetja Porsche naj bi se gibala med 60 in 85 milijardami evrov, če se bo poteza izkazala za uspešno, pa lahko verjetno že kmalu pričakujemo borzni pohod podjetja PowerCo, ki so ga nedavno s partnerji ustanovili pri Skupini Volkswagen.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Porsche. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elektrificirani Nissanov X-Trail za do sedem potnikov
Ferrari Purosangue bo razkrit prihodnji teden