Novice

Porsche na poti k prvemu borznemu nastopu

Predstavniki Skupine Volkswagen so potrdili govorice, da razmišljajo o prvi javni prodaji delnic podjetja Porsche.

Potem ko je ob predstavitvi električnega modela Taycan finančni direktor Porscheja Lutz Meschke prvič omenil možnost nastopa znamke Porsche na borzi, ob takrat ocenjeni vrednosti približno 71 milijard evrov, so sedaj predstavniki Skupine Volkswagen potrdili tovrstna razmišljanja. Po nekaterih informacijah bi lahko bila vrednost nemške znamke ob borznem debutu še višja, predvsem na račun investicij v razvoj elektrifikacije tekom zadnjih let.

Pogovori v tej smeri naj bi že potekali med člani upravnega odbora Volkswagna in člani uprave podjetja Porsche SE, ki si ob 53,3-odstotni glasovalni večini lasti 31,4-odstotni delež Skupine Volkswagen. Porsche SE je v večinski lasti družin Porsche in Piech, dokončna odločitev o vstopu na borzo pa naj bi zahtevala soglasje obeh upravnih odborov.

Po govoricah naj bi člani družin Porsche in Piech nameravali prodati del njihovega lastniškega deleža v Skupini Volkswagen z namenom zbiranja sredstev za nakup delnic podjetja Porsche ob prihodu na borzo. Na ta način bi lahko ponovno pridobili večinski lastniški delež in neposredno lastništvo nad nemškim proizvajalcem športnih avtomobilov, ki so ga izgubili med neuspešnim Porschejevim poskusom prevzema Skupine Volkswagen v preteklosti.

Skupina Volkswagen je sicer trenutno na ambiciozni poti razvoja električnih vozil in programsko definirane ponudbe, zato bi jim sredstva, pridobljena ob javni prodaji delnic znamke Porsche ali le njegovega dela, omogočila dodatna sredstva v višini več milijard evrov.

Če se bodo govorice uresničile, se bo Porsche že kmalu pridružil vrsti avtomobilskih proizvajalcev, ki so za ta korak odločili tekom preteklih let.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority.       Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Delno razkritje notranjosti nove Mazde CX-60
Dva nova elektrificirana modela znamke Cupra