Novice

Elektrificirani Nissanov X-Trail za do sedem potnikov

Po lanskoletni premieri na Kitajskem je Nissan danes razkril novo generacijo križanca X-Trail za evropske trge.

Četrta generacija večjega Nissanovega križanca je, enako kot Qashqai, zasnovana na konstrukcijski osnovi CMFC. Slednje je pomembno tudi zato, ker arhitektura omogoča vgradnjo Nissanovega pogonskega sklopa ePower ter naprednih sistemov za pomoč pri vožnji. Poleg tega so z uporabo lažjih materialov (potniška vrata, pokrov motorja in prednja blatnika so iz aluminija, prtljažna vrata pa iz kompozitnega materiala) in naprednih tehnik stiskanja in varjenja dosegli zmanjšanje lastne mase vozila ob povečanju njegove trdnosti.

Zunanjost in notranjost naj bi odražali vsestranski in pustolovski duh vozila. Zunanjost je prepoznavna po lebdeči strehi in značilni maski V-motion. Prednja žarometa delujeta integrirano v karoserijo oziroma prednji odbijač, združene dnevne luči in smerniki pa so vpeti ob zaključni liniji pokrova motorja. Zadek poudarja širino z vodoravnimi potezami, deljeni zadnji luči pa zagotavljata široko odprtino prtljažnih vrat. Zaščitna plošča pod odbijačem izpostavlja avanturistični navdih modela, ki bo kupcem na voljo v desetih karoserijskih barvah s petimi dvobarvnimi kombinacijami.

Enako kot predhodnik, tudi novi X-Trail s pet- ali sedemsedežno zasnovo ohranja prednosti prilagodljive notranjosti. Za lažji dostop se zadnji par vrat odpira za skoraj 90 stopinj, drugo vrsto sedežev je možno pomakniti naprej, kar po potrebi poveča prostornino prtljažnika oziroma olajša pristop do tretje sedežne vrste. Na opcijskih dveh preklopljivih sedežih tretje vrste naj bi bilo prostora za potnike do višine 160 cm, v primeru nezasedenosti pa naslona tvorita ravno dno prtljažnika, ki v osnovi premore 585 litrov (20 litrov več kot prej); hkrati so pri znamki ponosni na globino prtljažnika in njegovo širino med kolesnima lokoma, sistem prilagodljivega prtljažnega dna pa naj bi omogočal velik nabor različnih postavitev.

Veliko pozornosti naj bi pri oblikovanju notranjosti namenili naboru materialov, izdelavi in ergonomiji, kjer bodo uporabniki cenili enostavne in intuitivne gumbe za upravljanje ogrevanja in klimatske naprave ter gumbe za upravljanje funkcij osrednjega zaslona. Sredinska konzola je zasnovana lebdeče, pod njo je dovolj prostora za odlaganje različnih predmetov. Pred voznikom je lahko nameščen 12,3-palčni digitalni zaslon za prikaz podatkov navigacije, razvedrila, prometa ali informacij o vozilu, sredinsko pa ga dopolnjuje do 12,3-palčni zaslon infozabavnega sistema NissanConnect, ki je med drugim združljiv s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay (tudi brezžični Apple CarPlay). Dodatno lahko pozornost voznika na cestišče ohranja 10,8-palčni projekcijski sistem s prikazom podatkov na vetrobranskem steklu. Digitalni nabor storitev NissanConnect Services med drugim vključuje funkcije daljinskega upravljanja avtomobila ter nastavitve pametnih opozoril. Med pomembnejšimi vozniškimi pomagali je nadgrajeni sistem ProPilot z Navi-link, ki smo ga spoznali že v aktualni generaciji modela Qashqai.

S slednjim ga povezuje tudi pogonski sklop e-Power v različicah z dvo- ali štirikolesnim pogonom e-4orce, v katerem je bencinski motor namenjen generiranju električne energije, kolesa pa poganja izključno elektromotor. Pogonsko paleto dopolnjuje 1,5-litrski turbodizelski agregat s tehnologijo 12-voltnega blagega hibrida, ki bo na voljo z dvokolesnim pogonom, in brezstopenjskim menjalnikom Xtronic.

x-trail nissan pogonAvtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai Motor Group in TomTom skupaj v Evropi
Porsche na borzo še pred koncem letošnjega leta