Novice

Porsche pričenja s proizvodnjo sintetičnih goriv

Po polnem zagonu proizvodnje naj bi v čilenskem proizvodnem obratu letno proizvedli 550 milijonov litrov sintetičnih goriv.

Porsche je ob prisotnosti čilenskega ministra za energijo Diega Pardowa in članov upravnega odbora podjetja Porsche, Barbare Frenkel in Michaela Steinerja, svečano odprl prvi proizvodni obrat za izdelavo sintetičnih goriv. V času otvoritvene slovesnosti so v Porsche 911 simbolično prvič natočili sintetično gorivo, proizvedeno v tem obratu.

V prvi fazi naj bi letno proizvedli 130.000 litrov sintetičnega goriva, ki ga nameravajo med drugim uporabiti tudi v dirkalnikih prvenstva Porsche Mobil 1 Supercup ter v Porschejevih centrih, kjer voznikom ponujajo različne tečaje vožnje z vozili Porsche. Pilotna faza naj bi trajala do leta 2024, ko bodo proizvodne zmogljivosti dosegle 55 milijonov litrov letno, po letu 2026 pa naj bi letno proizvedli 550 milijonov litrov sintetičnega goriva.

Za lokacijo v bližini kraja Punta Arenas v južnoameriški državi Čile so se odločili zaradi naravnih danosti lokacije, kjer veter, potreben za proizvodnjo električne energije, v povprečju piha 270 dni letno. Proizvodnja goriva bo potekala ob pomoči elektrolize, s katero bodo iz vode pridobivali molekule kisika in vodika, ki ga bodo s posebnim postopkom združevali z ogljikovim dioksidom iz atmosfere. Na ta način bodo pridobivali sintetični metanol, ki ga bo moč pretvoriti v sintetično gorivo eFuel.

Predstavnika upravnega odbora sta ob uradnem odprtju proizvodnega obrata ponovno predstavila prizadevanja znamke Porsche za doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2030 in ob tem poudarila potencial sintetičnih goriv. Porsche sicer v prihodnosti načrtuje izgradnjo novih obratov za proizvodnjo sintetičnih goriv v Združenih državah Amerike in v Avstraliji.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Porsche. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Porsche pričenja s proizvodnjo sintetičnih goriv"


1 leto 3 meseci nazaj

Ta proizvodnja je čistejša od vseh postopkov pridobivanj materialov za baterije.

J.McLane
1 leto 3 meseci nazaj

Kaj pa materiali za vetrnice?

130.000 litrov letno, pomeni nekje 1 GWh energije v končnem produktu. Vprašanje koliko je potrebne vhodne elektrike da pridelajo to količino, pa dajmo čez palec rečemo 1,5 GWh. 130.000 litrov goriva pri porabi 6 l/100 km zadostuje za 2 miliona prevoženih km. Če pa tistih 1,5 GWh nameniš direktno za pogon EV s porabo 20 kWh/100 km pa lahko prevoziš 7,5 miliona km.

Sintetična goriva je smiselno delati iz nekih viškov na nekih lokacijah kjer je transport elektrike nemogoč, ali je ni mogoče porabiti takoj. Se je pe treba zavedati da je učinkovitost pretvrajnja energije hitro zelo slaba.

 
Hyundai razkril novo generacijo modela Kona
Bertone se vrača s superšportnikom GB110