Novice

Porsche bi napajal tradicionalno gnane modele s sintetičnim bencinom

Spremembe v strukturi pogonskih sklopov vozil bodo v prihodnosti povzročile zmanjšanje povpraševanja po klasičnih gorivih in krčenje njihove ponudbe na bencinskih črpalkah, kot jih poznamo danes.

Že res, da se premik v smeri elektrifikacije dogaja z neverjetno hitrostjo, ponekod precej hitreje, kot smo si lahko še pet le nazaj predstavljali v najbolj divjih sanjah. Le malokdo pa se je najbrž zavedal, kaj vse bo ta premik v smeri elektrifikacije pogonov v avtomobilih povzročil na dolgi rok. Sicer menimo, da ta premik ne bi bil tako intenziven, če ne bi bilo v ozadju »podpore« politike in marketinga, a pustimo to temo zaenkrat ob strani. Dejstvo je, da prihaja elektrika in z njo izginjajo tradicionalno gnani avtomobili. In ko bodo s cest začeli izginjati klasično gnani avtomobili, bo drastično upadla tudi potreba po bencinskih črpalkah.

Opisani premik bo spremljal upad potreb po naftnih derivatih. Porsche verjame, da bo zaradi vsega tega čez nekaj let (pri tem niso povedali, kdaj naj bi se to dejansko zgodilo) praktično nemogoče priti do bencina ali druge vrste naftnih derivatov. Po drugi strani so ponosni na to, da se danes po cestah še vedno vozita približno dva od treh izdelanih Porschejev v vsej njihovi zgodovini. Zato že zdaj razmišljajo, kako zagotoviti, da bodo lastniki lahko vozili svoje Porscheje tudi v daljni prihodnosti, ko bencina ne bo več moč dobiti tako enostavno kot danes. Ena od opcij je recimo pretvorba na električni pogon, kot delajo nekateri. A sami so prepričani, da morajo klasični Porscheji obdržati svoje pogone in zato razmišljajo o sintetičnih gorivih.

Idejo se zagnali letos septembra in doslej začeli že nekaj pilotskih projektov. V njih se ukvarjajo z razvojem sintetičnega goriva, ki bi ga pridelovali s pomočjo obnovljivih virov energije iz ogljika v zraku, temu pa bi potem dodajali vodik in ga pretvarjali v metan. Metan bi kasneje pretvorili v bencinu podobno umetno gorivo, s katerim bi lahko napajali klasično gnane Porscheje.

Ideja je na papirju sicer sila simpatična in obljublja veliko zadovoljstva v ljubiteljih Porschejev, a potrebuje še kar nekaj razvojnega časa in denarja, da dozori. Ta trenutek sta namreč glavna kamna spotike potreba po vodiku, ki se, kot je poznano, lahko uporablja tudi za neposredno napajanje vozil na gorivne celice in je sam po sebi med dražjimi gorivi v postopku proizvodnje. Drug trn v peti razvojnikov pa je, uganili ste, cena.

Se vam zdi evro za liter bencina veliko? No, Porsche pravi, da bi liter sintetičnega bencina, pridelanega z danes obstoječo infrastrukturo in tehnološkimi postopki, stal kar 10 evrov. Porschejev vodja upravnega odbora Oliver Blume sicer pravi, da so njihove aktivnosti usmerjene v optimiranje pridelave tovrstnega goriva na raven, da bi ga bilo možno tržiti po ceni manj kot 2 €/liter. S tem naj bi po njegovem mnenju dosegli cenovno raven za sintetični bencin, ki ne bi bila bistveno višja od trenutnih cen klasičnega bencina.

Ob vsem tehničnem razvoju, ki ga vlagajo v sintetični bencin, delajo Nemci tudi na področju njegove standardizacije in širše uporabe. Ne pozabimo, niso samo Porscheji tisti, ki bodo čez nekaj (deset) let vozili zgolj na neko vrsto bencina. Tu je nedvomno še velika množica tradicionalni gnanih avtomobilov drugih proizvajalcev, ki se bodo ravno tako prej ali slej začeli ukvarjati s tem, kako omogočiti lastnikom uporabo v času izključne elektrifikacije. Sami ugibamo, da do resnega pomanjkanja klasičnih bencinskih črpalk in z njimi naftnih derivatov ne bo prišlo še vsaj do leta 2040 in vprašanje je, česa se bodo razvojniki domislili do takrat kot alternative za napajanje naših ljubljenih predstavnikov “tehnične dediščine”, ki znajo delovati danes žal samo na umazano in okolju neprijazno nafto …

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ineos je novi lastnik proizvodnega obrata Hambach
Prvi električni Bentley bo športno uporabna limuzina