Novice

Pričetek gradnje prvega obrata za proizvodnjo sintetičnih goriv

Porsche in Siemens Energy v sodelovanju z večimi mednarodnimi podjetji pričenjata gradnjo obrata za proizvodnjo sintetičnih goriv.

Prvi obrat za proizvodnjo sintetičnih goriv bo zgrajen v okolici kraja Punta Arenas v južnoameriški državi Čile. V njem naj bi potekala proizvodnja v veliki meri ogljično nevtralnih goriv, ki naj bi jih bilo moč uporabljati v obstoječih motorjih z notranjim zgorevanjem. Gorivo naj bi proizvajali z elektrolizo, s pomočjo katere bodo iz vode pridobivali molekule kisika in vodika. Vodik bodo s posebnim postopkom združevali z ogljikovim dioksidom iz atmosfere, končni rezultat pa bo sintetični metanol, ki ga bo moč pretvoriti v sintetično gorivo eFuel.

S ciljem zmanjševanja ogljičnega odtisa proizvodnega procesa bo električna energija, namenjena proizvodnji, pridobljena iz vetrnih elektrarn. Pri Porscheju zatrjujejo, da bo celoten proces proizvodnje in uporabe novih sintetičnih goriv tako čist, da bo skupni ogljični odtis avtomobilov, ki bodo za pogon uporabljali to gorivo, manjši od skupnega ogljičnega odtisa električnih avtomobilov, če vštejemo še emisije, povzročene pri sami proizvodnji vozil. Res pa je, da je izraba energije pri procesu proizvodnje in distribucije sintetičnih goriv manj učinkovita v primerjavi s polnjenjem električnih avtomobilov.

Proizvodnja v novozgrajenem obratu naj bi se pričela prihodnje leto, v katerem načrtujejo proizvodnjo 130.000 litrov goriva eFuel. Širitev proizvodnih kapacitet naj bi po letu 2022 potekala v dveh fazah – po letu 2024 naj bi proizvajali 55 milijonov litrov sintetičnega goriva letno, po letu 2026 pa naj bi proizvodne kapacitete znašale okrog 550 milijonov litrov goriva letno.

Za projekt naj bi s pomočjo čilenskega podjetja HIF (Highly Innovative Fuels) že zbrali vsa potrebna okoljska dovoljenja, pod nadzorom podjetja Siemens Energy pa naj bi že pričeli s pripravljalnimi deli za naslednjo fazo.

Pri Porscheju verjamejo, da bi lahko s pomočjo čistejših sintetičnih goriv še naprej uporabljali avtomobile s klasičnim pogonom. Kot zgled postavljajo njihov ikonični model 911, ki naj bi brezhibno deloval s tovrstnim gorivom, testi pa zaenkrat uspešno potekajo tudi z ostalimi modeli. Po besedah predstavnikov nemške znamke naj bi sintetična goriva do 90 odstotkov zmanjšala emisije, ki jih oddajajo motorji z notranjim zgorevanjem.

Avtomobilizem.com (Vir: Porsche, Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljena Dacia Duster že v Sloveniji
Kitajska vlada želi več sodelovanja med proizvajalci električnih vozil