Novice

Pozdrav prihodnosti v Toyotinem konceptu LQ

Koncept je bil zasnovan v duhu Toyotine transformacije v celostnega ponudnika storitev mobilnosti. Poleg samega potovanja naj bi ponujal tudi povezljivost ter individualizirano izkušnjo uporabnika.

S tem namenom so posodobili konceptni avtomobil Concept-i, predstavljen leta 2017 na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu, ter mu dodali vrsto tehnologij prihodnosti. Med novostmi izstopa sistem umetne inteligence Yui, preko katerega bo moč tudi s pogovorom nadzorovati in upravljati večino funkcionalnosti avtomobila. Yui naj bi s posameznimi osebami v avtomobilu komuniciral s pomočjo svetlobne signalizacije in govora. Tako naj bi na primer osebi, kateri je komunikacija namenjena, zasvetila podlaga po nogami, poskrbel pa naj bi tudi za posredovanje informacij ter glasbo.

Koncept LQ naj bi z različnimi barvami svetlobe nakazoval ali je trenutno v samodejnem  načinu vožnje, saj naj bi bil opremljen s tehnologijo samodejne vožnje četrte stopnje. Tehnologija naj bi podpirala tudi samodejno parkiranje, avtomobil pa naj bi bil s pomočjo sistema, razvitega v sodelovanju s podjetjem Panasonic, sposoben odložiti potnike na primerni lokaciji, samodejno najti parkirni prostor v bližini ter jih kasneje ponovno pričakati na ustreznem mestu.

V primerih, ko bo avtomobil pod nadzorom voznika, pa naj bi mu bila v pomoč množica asistenčnih sistemov, med drugim tudi prikazovalnik na vetrobranskem steklu z vgrajeno tehnologijo obogatene resničnosti, medtem ko so za prikaz merilnikov pred voznikom tokrat prvič uporabili tehnologijo OLED.

K večjemu udobju voznika in potnikov naj bi pripomogle številne zračne blazine v sedežih, ki naj bi poleg masažne funkcije ohranjale voznika budnega in spočitega. Za ugodno ozračje je v konceptu vgrajen sistem za oplemenitenje zraka, ki s pomočjo Aisinove tehnologije pretvarja ozon v kisik.

Zunanjost in notranjost 4,53 m dolgega in 1,84 m širokega koncepta je zasnovana v futurističnem slogu vitkih linij in minimalizma. Poganjal naj bi ga električni pogonski sklop, kapaciteta baterij pa naj bi po dosedaj razkritih podatkih zadostovala za do 300 km dosega z enim polnjenjem.

Koncept LQ nameravajo premierno predstaviti na prihajajočem avtomobilskem salonu v Tokiu, za prve testne vožnje pa naj bi bil na voljo med junijem in septembrom prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Toyota. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche z Boeingom v razvoj letečega avta
Dyson opušča projekt električnega avtomobila