Novice

Postopki za ugotavljanje odgovornosti v nesrečah avtonomnih vozil

Avtonomna vozila bodo morala poleg nadzorovanja razmer na cesti delati še marsikaj drugega, če želijo zadostiti potrebam zavarovalnic. Najbolj pereče vprašanja pa še vedno ostaja: kdo bo kriv v nesreči dveh avtonomnih vozil?

Sodeč po prispevku podjetja Thatcham Research bo eno izmed glavnih vprašanj v prihodnosti ugotavljanje odgovornosti v primeru nesreče avtonomnih vozil. Kako bo zavarovalnica vedela, kdo je imel nadzor nad vozilom v času nesreče? Voznik ali avtomobil?

”Prihodnja zakonodaja mora zaščititi potrošnike, tako da bo v primeru nesreče odgovornost in kdo mora plačati hitro razrešeno. Je šlo za voznikovo napako ali odpoved samodejnega sistema? To se lahko zgodi le, če ima zavarovalnica dostop do ključnih podatkov o nesreči. Radi bi videli, da proizvajalci vozil in zakonodajalci sodelujejo z zavarovalniško industrijo pri razvoju okvira ob teh dogodkih,” je dejal Peter Shaw, izvršni predsednik podjetja Thatcham Research.

Trenutno britanske zavarovalnice lobirajo za standardni paket podatkov, ki bi bili dogovorjeni na mednarodni ravni in bi z njimi lahko določili, kdo je upravljal z vozilom v času nesreče. ”Vsem je v interesu, da bi lahko hitro ugotovili okoliščine in predlog standardizacije podatkov, ki ga trenutno potiskajo naprej britanske zavarovalnice, bi to dosegel,” je še zaključil Shaw.

Poleg vzpostavitve pravične odgovornosti bi lahko s pridobljenimi podatki raziskovalci pospešili zavarovalniške zahtevke, hkrati pa bi lahko proizvajalci vozil s pridobljenimi podatki izboljševali svoje proizvode. Če bi snemali 30 sekund pred in 15 sekund po nesreči, bi lahko določili lokacijo in čas nesreče, podatke o tem, kdo je vozil, ali je bilo vozilo parkirano, kdaj je voznik zadnjikrat uporabljal avtonomni način in ali je voznik nesrečo poskusil omiliti z zaviranjem ali spreminjanjem smeri. Seveda bi s takšnim posnetkom lahko hitro ugotovili tudi ali je bil voznik dejansko v svojem sedežu in pripet z varnostnim pasom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Thatcham Research.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kitajski Nio EP9 je novi rekorder slovite steze Nordschleife
Volkswagnova tristopenjska strategija za prihodnost