Novice

Preiskave morebitnega kartelnega dogovora nemških proizvajalcev

Pretekli petek je nemški časnik Der Spiegel objavil članek, iz katerega bi bilo mogoče zaključiti, da so se največji nemški proizvajalci avtomobilov med drugim dogovarjali glede tehnike, stroškov in dobaviteljev komponent dizelskih avtomobilov.

Medtem ko se preiskava glede goljufanja pri dizelskih emisijah zaostruje, so se povečale tudi obsodbe glede skupine Volkswagen, skupine BMW in Daimlerja, ki jim sedaj očitajo skupen razvoj nekaterih področjih dizelskih motorjev.

Der Spiegel je v petek zapisal, da naj bi trije nemški proizvajalci pričeli sodelovati že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Nemški proizvajalci naj bi se dogovarjali o cenah različnih komponent in o izbiri dobaviteljev. Pri časopisu so zapisali, da naj bi se od leta 2006 naprej celo pogovarjali o ceni dodatka AdBlue. Šestdeset industrijskih odborov, ki jih sestavlja približno 200 zaposlenih, naj bi na skrivnem sestanku razpravljalo o avtomobilih, zavorah, gorivu v dizelskih agregatih, sklopkah, menjalnikih, med drugim pa naj bi bili med temami pogovorov tudi nadzor škodljivih emisij in velikost rezervoarja za dodatek AdBlue. Ker je večji rezervoar dražji, naj bi se odločili za vgradnjo manjšega, cenejšega rezervoarja. Volkswagen naj bi potencialno protikonkurenčno ravnanje priznal v pismu organom za kartelni nadzor 4. julija 2016.

O morebitnem kartelnem dogovarjanju sta že bila obveščena tako Evropska komisija kot tudi pristojni nemški urad. ”Evropska komisija in Bundeskartellamt sta prejela informacije o zadevi, ki jo trenutno ocenjuje Komisija. V tem trenutku je prezgodaj za nadaljnje špekulacije,” so v soboto dejali pri Evropski uniji.

Članek je bil objavljen na isti dan, kot je skupina Volkswagen razglasila prostovoljen vpoklic za 850.000 vozil znamk Audi, Porsche in Volkswagen z vgrajenimi šest- in osemvaljnimi dizelskimi agregati. Le nekaj dni prej je Daimler sporočil, da bodo prostovoljno vpoklicali tri milijone dizelskih vozil.

Podjetja, ki jih EU spozna za krive kršenja kartelnih pravil,  so lahko kaznovana z globo v višini do 10 odstotkov njihovega globalnega prometa. Avtomobilska industrija je bila v preteklih letih že kaznovana na obeh straneh Atlantika zaradi kartelnega dogovarjanja o svetilnih sistemih, motornih hladilnikih in ležajih.

Na obtožbe so se do sedaj odzvali le pri BMW-ju, kjer kategorično zanikajo kakršnokoli kartelno dogovarjanje. ”Z vidika podjetja BMW Group je bil cilj razprav z drugimi proizvajalci v zvezi s posodami za tekočino AdBlue namestitev potrebne infrastrukture za polnjenje v Evropi,” so med drugim zapisali pri bavarskem proizvajalcu vozil (celotno izjavo za javnost si lahko preberete spodaj).

Avtomobilizem.com (Vir: Automotine News Europe, Motor Authority, BMW. Foto: Volkswagen.)

Izjava podjetja BMW Group o aktualnih medijskih poročilih, ki obsojajo dizel.

24.07.2017 Sporočilo za javnost

Podjetje BMW Group kategorično zavrača obtožbe. Posebna tehnologija podjetja BMW zagotavlja nizke emisije pri vožnji v realnem življenju.

München. Zaradi aktualnih medijskih poročil je podjetje BMW Group mnenja, da je postalo potrebno, da jasno izrazi svoje stališče glede nedavnih trditev oziroma izjav.

Kot načelo velja naslednje: vozila podjetja BMW Group niso predelana oziroma spremenjena in izpolnjujejo ustrezne zakonske zahteve. Seveda to velja tudi za dizelska vozila. To potrjujejo rezultati ustreznih uradnih preiskav na nacionalni in mednarodni ravni.

Podjetje BMW Group kategorično zavrača obtožbe, da dizelska vozila Euro 6, ki jih podjetje prodaja, ne zagotavljajo zadostnega čiščenja izpušnih plinov, in sicer zaradi premajhnih posod za tekočino AdBlue.

Tehnologija, ki jo uporablja podjetje BMW Group, se jasno razlikuje od drugih sistemov na trgu. Prizadevamo si za zagotavljanje najboljših sistemov za čiščenje izpušnih plinov: za razliko od drugih proizvajalcev dizelska vozila podjetja BMW Group uporabljajo kombinacijo različnih komponent za čiščenje izpušnih plinov. Vozila, ki uporabljajo vbrizgavanje sečnine s tekočino AdBlue (SCR – selektivna katalitična redukcija) za čiščenje izpušnih plinov, uporabljajo tudi katalizator za shranjevanje NOx. S to kombinacijo tehnologij izpolnjujemo vse zakonske zahteve glede emisij in dosegamo tudi zelo dobre rezultate na področju emisij v realnem življenju. To pomeni, da ni potrebe po odpoklicu ali nadgradnji programske opreme dizelskih osebnih vozil Euro 6 podjetja BMW Group.

Obenem kombinacija obeh sistemov, skupaj z recirkulacijo izpušnih plinov, zahteva nižjo stopnjo vbrizgavanja tekočine AdBlue, kar omogoča zelo nizko porabo tekočine AdBlue v primerjavi z drugimi proizvajalci. S tem je omogočena optimizirana velikost posode za tekočino AdBlue, obenem pa se dosežejo tudi zelo nizke emisije v realnih voznih pogojih. Dizelska vozila podjetja BMW Group imajo prav tako nadvse preprosto rešitev ponovnega polnjenja, in sicer skozi pokrov posode za tekočino ali pokrov motorja, odvisno od modela vozila. Stranke podjetja BMW Group so pravočasno in večkrat obveščene o nizki ravni napolnjenosti s tekočino AdBlue. Če to prezrejo, vozilo sčasoma preneha delovati.

Z vidika podjetja BMW Group je bil cilj razprav z drugimi proizvajalci v zvezi s posodami za tekočino AdBlue namestitev potrebne infrastrukture za polnjenje v Evropi.

Obenem podjetje BMW Group potrjuje svojo zavezanost izvajanju prostovoljne nadgradnje programske opreme ustreznih dizelskih osebnih vozil Euro 5 brez stroškov za stranke. Ta nadgradnja vključuje znanje, ki je bilo pridobljeno na terenu v zadnjih letih, da bi izvedli nadaljnje izboljšave na področju emisij. Menimo, da je to del celovitega in skupnega načrta ukrepov, ki vključujejo občine in industrijo, da bi dodatno izboljšali kakovost zraka v mestih brez čezmejnih prepovedi vožnje, v okviru zasedanja „Dizelskega vrha“ (ang. Diesel Summit), ki bo potekalo 2. avgusta 2017

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Serija Edition 40 Jahre ob štiridesetletnici BMW serije 7
Mercedes-Benz zapušča DTM in vstopa v Formulo E