Novice

Premierno razkritje nove generacije modela Mercedes-Benz GLC

Mercedes-Benz je na digitalni premieri predstavil novo generacijo dinamičnega športnega terenca.

Novi GLC združuje sodoben in prefinjen videz zunanjosti s prestižno notranjostjo in obenem oznanja, da pri nemški znamki elektrifikaciji navkljub še ne nameravajo popolnoma opustiti modelov s klasičnimi vrstami pogona. Z modelnim letom 2023 so pripravili novo generacijo športnega terenca GLC, ki poleg več prostora v notranjosti prinaša tudi več dinamike in sodobnih tehnologij.

Pri posodobitvah videza zunanjosti so se pri Mercedes-Benzu držali načela evolucije. Opaznejše spremembe v primerjavi s predhodnikom so večje reže hladilnika na sprednji maski, ostrejša oblika sprednjih žarometov in spremenjene odprtine za zajem zraka. Čeprav na prvi pogled deluje precej daljši in nižji od aktualnega modela, pa je novi GLC le šest centimetrov daljši (4,716 m) in 4 mm nižji (1,640 m) , medtem ko širina ostaja enaka – 1,890 m. Prirastek dolžine in širši koloteki novi generaciji dodajo dobrih 70 litrov prostora v prtljažniku (620 l).

Notranjost je zasnovana v skladu s trenutnimi smernicami znamke, ki ob čistih linijah poudarjajo prestiž. Poleg digitalne instrumentne plošče z zaslonom velikosti 12,3 palca bo za podajanje informacij skrbel še 12,3-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema, nameščen na plavajoči sredinski konzoli. Poleg povezljivosti s sistemoma Android Auto in Apple Carplay bo na voljo tudi možnost brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov ter čitalec prstnih odtisov za lažjo izbiro voznikovega profila. Za vtis prestiža je poskrbljeno z izbiro kvalitetnih materialov in barvnih kombinacij, kupci pa bodo imeli možnost izbire različnih kombinacij po lastnem okusu ob dodatnem udobju, ki ga bodo standardno zagotavljali ogrevani sedeži.

Poleg vrste najsodobnejših asistenčnih sistemov bo opcijsko na voljo še barvni prikazovalnik na vetrobranskem steklu, ob izbiri 360-stopinjskega sistema kamer pa bo možno izbrati še možnost virtualnega pogleda na področje pod sprednjim delom vozila, ki bo prikazano na osrednjem zaslonu.

Motorna paleta bo ob prihodu na trg sestavljena iz dveh bencinskih in dizelskega motorja v kombinaciji s tehnologijo blagega hibrida ter treh priključno-hibridnih pogonskih sklopov. Vstopno motorizacijo (GLC 200 4Matic) predstavlja dvolitrski bencinski motor (150 kW/204 KM in 320 Nm), sledi mu GLC 300 4Matic s 190 kW (258 KM) in 400 Nm navora ter dizelski GLC 220d 4Matic s 145 kW (197 KM) in 440 Nm navora. Tehnologija priključnega hibrida bo na voljo v povezavi z dvema bencinskima in dizelskim motorjem – GLC 300e 4Matic bo ponujal sistemsko moč 230 kW/313 KM in 550 Nm navora, GLC 400e 4matic bo imel 280 kW/381 KM ob 650 Nm navora, dizelski GLC 300de pa bo v priključno-hibridni različici ponujal 245 kW/335 KM in 750 Nm navora. Električnim motorjem v priključno-hibridnih pogonskih sklopih bo energijo zagotavljala baterija kapacitete 31,2 kWh, ki naj bi omogočala več kot 100 km čiste električne vožnje. Vse motorne kombinacije bodo standardno povezane z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic in štirikolesnim pogonom.

Proizvodnja nove generacije modela GLC bo potekala na treh lokacijah – v proizvodnih obratih Bremen in Sindelfingen v Nemčiji ter v kitajskem proizvodnem obratu v Pekingu, točnega datuma začetka prodaje in cen pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Mercedes-Benz, Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Premierno razkritje nove generacije modela Mercedes-Benz GLC"


cashy
1 leto 9 meseci nazaj

se še komu zdi sredinski zaslon preveč položen? Sicer pa izgleda lepo.

wildbliw
1 leto 9 meseci nazaj

Malo lepši od predhodnika, ampak tudi malenkost bolj korejski. Je oblikovno povsem korekten avto brez nekih hudih presežkov. Taka pač mora biti njihova filozofija in strategija, ki se je izkazala za uspešno: “not want to be, but I am”.

 
Priključna-hibridnost je novost v paleti Lexusa RX
Mercedes-AMG predstavil cestni dirkalnik s tehnologijo Formule 1