Novice

Priključna-hibridnost je novost v paleti Lexusa RX

Poleg temeljite prenove zunanjosti in notranjosti bo Lexus RX v peti generaciji prvič na voljo tudi s priključno-hibridnim pogonskim sklopom.

Peta generacija prestižnega športnega terenca Lexus RX je, podobno kot nova generacija Lexusa NX, zasnovana na Toyotini platformi GA-K. Lexusovim inženirjem je z uporabo nove platforme uspelo za 90 kg zmanjšati maso vozila in znižati težišče z namenom zagotavljanja boljših voznih lastnosti in vodljivosti.

Novi Lexus RX je ob 6 mm daljši medosni razdalji (2,850 m) v primerjavi s predhodnikom centimeter nižji in deluje še bolj dinamično, z dolžino 4,89 m in širino 1,920 m pa bo v notranjosti ponujal še več prostora. Zunanjost ob bolj zaobljenih linijah in vitkejših sprednjih LED žarometih še naprej ohranja genski zapis znamke in zagotavlja prepoznavnost v skladu z oblikovalsko filozofijo znamke “Next Chapter”.

Notranjost je zasnovana v duhu minimalizma in orientiranosti k vozniku, v skladu s sloganom “roke na volanu, pogled na cesti” pa so izboljšali delovanje glasovnega upravljanja, proaktivnih asistenčnih sistemov ter kontrolnikov na dotik. Standardno bo za podajanje informacij skrbel 14-palčni zaslon nove generacije informacijsko-multimedijskega sistema z vključenim sistemom navigacije in povezljivostjo v oblaku, ki bo omogočala dostop do ažurnih prometnih informacij. Poleg možnosti brezžičnega polnjenja mobilnih telefonov bo sistem podpiral tudi povezljivost s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay. Za povečanje varnosti in pomoč vozniku bo v vseh različicah standardno na voljo tretja generacija asistenčnih sistemov Lexus Safety System+ z novimi funkcionalnostmi in izboljšanim delovanjem.

Osnovni model RX 350h bo poganjal hibridni pogonski sklop četrte generacije z 2,5-litrskim bencinskim motorjem in 180 kW (245 KM) in osemsekundnim pospeškom iz mirovanja do 100 km/h, za pogon najbolj zmogljive različice RX 500h pa bo skrbel 2,4-litrski bencinski motor v povezavi s hibridno tehnologijo, 6-stopenjsko avtomatiko in vsekolesnim pogonom Direct4. Razvil bo 273 kW (371 KM), iz mirovanja do 100 km/h pa bo pospešil v približno šestih sekundah.

V RX 450h+ bo prvič v ponudbi modelov RX na voljo priključno-hibridni pogonski sklop kot kombinacija 2,5-litrskega bencinskega motorja in električnega motorja ob pomoči litij-ionske baterije s kapaciteto 18,1 kWh. Sistemska moč bo znašala 225 kW (306 KM), zgolj na elektriko pa bo ob najvišji hitrosti 135 km/h moč voziti do 65 km. Poleg zgoraj omenjenih pogonskih različic bo kupcem v vzhodni Evropi na voljo še RX 350 z 2,4-litrskim bencinskim motorjem moči 205 kW (279 KM) in 430 Nm navora v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom Direct Shift ter pametnim sistemom vsekolesnega pogona.

Točnega datuma začetka prodaje zaenkrat pri Lexusu še ne razkrivajo, z dobavami pa naj bi pričeli v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Lexus, Autocar. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija križanca BMW X1
Premierno razkritje nove generacije modela Mercedes-Benz GLC