Novice

Prodaja vozil v Evropi najnižja po letu 1996

Evropski avtomobilski trg se po trendu zmanjševanja prodaje novih vozil v zadnjem letu ob koncu junija sooča z največjim upadom po letu 1996.

Letošnji junij z 1,06 milijona novo registriranih avtomobilov velja za enega najslabših mesecev po letu 1996 kar se tiče prodaje novih vozil na evropskih trgih, saj naj bi le-ta nekaterim proizvajalcem padla celo do 50 odstotkov.

Volkswagen naj bi v letošnjem juniju prodal skoraj četrtino manj vozil v primerjavi z letom poprej, medtem ko pri Stellantisu beležijo 21,1-odstotni upad prodaje v prvem polletju letošnjega leta. Volvo je v juniju beležil kar 47,9-odstotni upad prodaje, v prvi polovici letošnjega leta pa so skupaj prodali 28,5 odstotka manj vozil kot tekom enakega obdobja v preteklem letu. Skupina Jaguar Land Rover je v juniju prodala 13,2 odstotka manj vozil kot lani, njihova letošnja bilanca pa kaže na 34,7-odstotni upad prodaje, še pred uradno objavo rezultatov drugega četrtletja pa so zmanjšanje prodaje potrdili tudi pri znamki BMW.

Po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), o zmanjšanju števila registracij novih vozil poročajo tudi iz držav, ki sodijo med največje avtomobilske trge v Evropi. V juniju se je prodaja na evropskih trgih znižala za 15,4 odstotka s skupno 886.510 novimi registracijami. Največji upad so zaznali v Nemčiji (18,1 odstotka), Italiji (15 odstotkov) in Franciji (14,2 odstotka), medtem ko Španija v juniju beleži 7,8-odstotni upad.

Skupno naj bi se v prvi polovici leta število registracij novih vozil (4,6 milijona) zmanjšalo za 14 odstotkov v primerjavi z lani: 22,7-odstotni upad so zaznali v Italiji, 16,3-odstotni v Franciji, v Nemčiji so na na novo registrirali 11 odstotkov manj vozil kot lani ter 10,7 odstotka manj v Španiji.

Razlog za slabše prodajne številke naj bi bile predvsem težave v dobavnih verigah, ki onemogočajo normalno proizvodnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, ACEA.     Foto: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Prodaja vozil v Evropi najnižja po letu 1996"


mrtwelvetrees
1 leto 9 meseci nazaj

Tudi cene novih modelov rastejo in rastejo. Dobro, bolje opremljen avto je danes vsaj 35k.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Zato se ne sekirajo preveč, saj zaslužijo več.

spaceone
1 leto 9 meseci nazaj

Kolk so jim pa kaj prihodki zrasli? Bi bilo fajn primerjat.

Blinder
1 leto 9 meseci nazaj

bolje bi bilo, ce bi dali kak graficni prikaz

 
Škoda s prvo skico notranjosti novega koncepta Vision 7S
Kia razkrila osveženo različico modela Xceed