Novice

Proizvajalci združeno v preiskavo Takatinih zračnih blazin

Takata, proizvajalec varnostnih blazin, ki je letos poskrbel za serijo vpoklicev, se že nekaj časa izmika odgovornosti za napake, zato so iniciativo prevzeli proizvajalci vozil. V Detroitu so se na sestanku zbrali predstavniki podjetij General Motors, Honda, Toyota, Ford, Chrysler, Mazda, BMW, Mitsubishi in Subaru, da bi skupaj dogovorili procedure analize tehničnih podrobnosti ter razkrili vzroke napak.

Po trenutno znanih podatkih je zaradi napake na napihovalcu varnostnih blazin Takata umrlo pet oseb, petdesetih pa jih je bilo poškodovanih. Omenjena težava bega tako preiskovalce kot tudi proizvajalca, saj nikakor ne morejo ugotoviti vzroka nastalih težav.

Pred časom je ameriška NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, nacionalna agencija za varnost v prometu) pozvala Takato, naj vpokliče vozila z okvarjenimi varnostnimi blazinami, vendar so Japonci to možnost zavrnili. V odgovoru so zapisali, da je pojavnost napake minimalna ter hkrati poudarili, da je preiskava še v teku.

Toyota in Honda sta pozvali vključene proizvajalce vozil k skupni koordinirani akciji, kar naj bi privedlo do srečanja v Detroitu. S podrobnimi testi želijo ugotoviti, kaj je dejansko narobe, da bi lahko identificirali in zamenjali okvarjene dele.

A se bo pred dokončno rešitvijo težav pojavilo kar nekaj preprek – prva je na primer, kako zagotoviti dele za zamenjavo skoraj 20 milijonov inflatorjev, ki so bili do sedaj vgrajeni v avtomobilih po celem svetu. Tudi v primeru, da bi sodelovali z drugimi dobavitelji, bi zamenjave lahko trajale več let. Še pomembneje, nihče trenutno ne ve ali bodo novi inflatorji, ki jih že vgrajujejo, rešili probleme ali imeli enako napako. Vsi skupaj lahko le upamo, da bodo v treh ločenih raziskavah (NHTSA, Takata in proizvajalci vozil) kmalu prišli do odgovorov na odprta vprašanja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Takata.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Iowa z vozniškimi dovoljenji na pametnih telefonih
Lepotna operacija za Fiat Doblo