Novice

Pri Takati uničili dokaze o napakah

Japonsko podjetje Takata je eden največjih dobaviteljev zračnih blazin in opremlja kar nekaj avtomobilskih proizvajalcev. Sedaj je prišla v javnost informacija, da so v podjetju že pred leti svojim tehnikom naročili, da uničijo rezultate testov, ki so pokazali na napako na sistemu proženja zračnih blazin.


Zaradi napake na zračnih blazinah omenjenega proizvajalca je bil tudi v letošnjem letu opravljen obsežen vpoklic vozil, ki je zajel znamke Nissan, Toyota, Mazda, Honda, Ford, Chrysler in BMW. A imajo pri Takati očitno že kar kronične težave zaradi tako imenovanega pogonskega dela zračne blazine, zaradi česar lahko eksplodirajo s preveliko silo in potnike poškodujejo s kovinskimi delci. Tako je bilo samo v zadnjih šestih letih vpoklicanih kar 17 milijonov vozil, število pa bo najverjetneje še naraščalo.

Prve teste z inflatorji v zračnih blazinah je japonsko podjetje opravilo po nesreči Honde Accord, kjer je sistem poškodoval potnike s kovinskimi delci. Po pričanju dveh neimenovanih bivših Takatinih delavcev, so v podjetju takoj po nesreči preizkusili 50 zračnih blazin ter prišli do tako presenetljivih rezultatov, da so pričeli njihovi inženirji snovati popravke ter se pripravljati na obsežen vpoklic. Testi so bili opravljeni poleti 2004 na ameriškem sedežu Takate v Michiganu. Po treh mesecih je s strani sedeža podjetja prišlo navodilo, da ustavijo vsa testiranja ter uničijo rezultate testov.

Pri Takati, ki trenutno obvladuje kar 22-odstotni delež trga zračnih blazin, so ta teden objavili večjo izgubo v letošnjem letu ter se še enkrat opravičili zaradi ponavljajočih vpoklicev.

Avtomobilizem.com (Vir: autonews.com. Foto: Takata)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pri Takati uničili dokaze o napakah"


diamant72
9 leta 5 meseci nazaj

Enkrat bi morali odgovorni za tako hudodelstvo odgovarjati. Npr. za poskus umora …

 
Opel Corsa predpremierno v Sloveniji
Prihaja prenovljena Mazda CX-5