Novice

Proizvodnja Microlina naj bi stekla v septembru

Švicarsko podjetje Micro Mobility Systems namerava s proizvodnjo malega mestnega električnega avtomobila pričeti letos septembra, kmalu zatem pa naj bi bil že na voljo prvim kupcem.

Sodobna različica popularnega mikro avtomobila BMW Isette iz petdesetih let naj bi predstavljala idealno kombinacijo med motociklom in avtomobilom za uporabo v mestnem okolju, saj naj bi po študiji švicarskega podjetja v povprečju avtomobil uporabljala 1,2 osebe za 35 km dnevno. To naj bi pomenilo, da so avtomobili “normalne” velikosti neizkoriščeni in preveliki kar 95 odstotkov časa njihove uporabe.

Zasnova dvosedežnega električnega modela Microlino naj bi glede na rezultate zgoraj omenjene raziskave ponujala ravno dovolj prostora in dosega za vsakodnevne potrebe. Zasnovali so le 513 kg težko vozilo, ki ga bo poganjal električni motor z močjo 11 kW in 100 Nm navora ter bo dosegalo najvišjo hitrost 90 km/h. Doseg enega polnjenja bo, v odvisnosti od izbrane kapacitete baterij, lahko znašal 125 km (8 kWh) ali 200 km (14,4 kWh), iz mirovanja pa naj bi dosegel 50 km/h v 5 sekundah. Polnjenje naj bi potekal preko domače vtičnice z močjo največ 2 kW in naj ne bi trajalo več kot 4 ure v primeru izbire baterije z nižjo kapaciteto.

Avtomobil dolžine 2,43 m naj bi ob prostoru za dva potnika premogel še 220 litrov prostora, namenjenega prtljagi. Za lažji vstop in izstop v mestni gneči in ob prečnem parkiranju poskrbijo spredaj nameščena vrata, notranjost pa je zasnovana precej minimalistično, saj naj bi le na tak način lahko ohranili nizko ceno.

Trenutno poteka faza preizkušanja prototipov (prvi je bil sicer narejen že leta 2018), v kateri naj bi vsak mesec izdelali in preizkusili okrog pet prototipov, letos poleti pa bi lahko že pričeli s predserijsko proizvodnjo in pridobivanjem homologacije. Medtem ko je bilo ogrodje prvih prototipov sestavljeno iz cevnih elementov, imajo zadnje različice (2.0) že samonosno ohišje iz stisnjenih aluminijastih in jeklenih delov. Po trenutnih načrtih naj bi bili postopki pridobivanja homologacija za področje EU končani v avgustu, s serijsko proizvodnjo pa naj bi pričeli septembra.

Osnovna cena modela na evropskem trgu bo 12.000 evrov, avtomobil pa naj bi bil na voljo tudi kot del flot za souporabo vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Micro Mobility. Foto: Micro Mobility.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Proizvodnja Microlina naj bi stekla v septembru"


Blinder
9 dni 15 ur nazaj

Kako so pateticni, na reklamo grejo dajat liste od dreves, kao eco bio green

Ivan36
9 dni 15 ur nazaj

Še en FLOP na račun EV vozil …. 12.000€ za to? Max 8.000€ za ta denar 120000 dobiš oreng EV.

 
Lepotno in tehnično posodobljeni Citroën C3 Aircross
Jaguar naj bi do 2025 postal znamka izključno električnih vozil