Novice

Jaguar naj bi do 2025 postal znamka izključno električnih vozil

Izvršni direktor podjetja Jaguar Land Rover Thierry Bolloré je predstavil novo strategijo Reimagine, po kateri naj bi britanski proizvajalec avtomobilov v lasti indijske skupine Tata Motors postal ogljično nevtralen do leta 2039. Preobrazba podjetja hkrati prinaša drastično elektrifikacijo modelne palete, saj naj bi bili vsi modeli Jaguar in Land Rover z zaključkom desetletja na voljo v baterijsko-električni različici.

Thierry Bolloré je položaj izvršnega direktorja največjega britanskega proizvajalca avtomobilov prevzel lani septembra, v današnji predstavitvi pa je razkril velike načrte za prihodnost.

Središče strategije je elektrifikacija modelov Jaguar in Land Rover na različnih arhitekturah ter v smeri dveh jasno ločenih znamk. K Land Roverju bo voznike še naprej vodila želja po avanturah. V naslednjih petih letih naj bi znamka predstavila šest izključno električno gnanih različic ter ohranila položaj vodilnega proizvajalca luksuznih športnih terencev družin Range Rover, Discovery in Defender. Prvo baterijsko-električno različico so napovedali za leto 2024. Jaguar naj bi se do sredine desetletja preobrazil v izključno električno znamko s paleto čustveno oblikovanih modelov ter inovativnih tehnologij naslednje generacije. Pri tem naj zamenjava za model XJ ne bi bila del načrtovanega nabora modelov.

Obe znamki naj bi modelom postopoma dodajali baterijsko-električne izvedenke do leta 2030. Za prelom desetletja pa načrtujejo, da naj bi ob izključno električni pogonski paleti znamke Jaguar tudi kar šest od desetih novih vozil Land Rover zapeljalo na ceste brez lokalnih emisij.


Modeli Land Rover bodo zasnovani na prilagodljivi arhitekturi  MLA (Modular Longitudinal Architecture) za elektrificirane pogonske sklope na osnovi motorjev z notranjim zgorevanjem ter baterijsko-električne različice, hkrati pa naj bi uporabljali tudi izključno električno platformo EMA (Electric Modular Architecture). Prihodnji modeli Jaguar bodo nastajali na novi, še neimenovani izključno električni arhitekturi.

Ob tem naj bi se v podjetju posvetili poenostavitvi v smislu števila platform in modelov v posameznem proizvodnem obratu. S tem naj bi racionalizirali nabavo in pospešili naložbe v lokalne dobavne verige. Jaguar Land Rover naj bi obdržal vse proizvodne in montažne obrate v Veliki Britaniji in drugje po svetu. V obratu Solihull naj bi ob proizvodnji platforme MLA izdelovali tudi prihodnjo izključno električno osnovo za vozila Jaguar. 

Strategija Reimagine naj bi restrukturirala Jaguar Land Rover v smislu najprimernejšega obsega in večje agilnosti. Podjetje naj bi znatno zmanjšalo in racionaliziralo neproizvodno infrastrukturo v Veliki Britaniji, simbol sprememb pa naj bi postala lokacija Gaydon z izvršno ekipo in vodstvenimi kadri na skupni lokaciji. Ob tem naj bi na vseh področjih poslovanja tesneje sodelovali s skupino Tata.


V sledenju ogljične nevtralnosti verige dobaviteljev, izdelkov in poslovanja do leta 2039 naj bi se Jaguar Land Rover postopoma pripravljal tudi na izrabo čiste energije vodikovih gorivnih celic. V povezavi s tem naj bi bil razvoj že v teku, prvi protipi pa naj bi na britanske ceste pripeljali v roku 12 mesecev.

Letni vložek v tehnologije elektrifikacije in razvoj povezanih storitev ter podatkovno usmerjenih tehnologij naj bi znašal 2,5 milijarde funtov, kočni cillj pa je postati eden najbolj donosnih proizvajalcev luksuznih izdelkov na svetu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: JLR.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Jaguar naj bi do 2025 postal znamka izključno električnih vozil"


On
3 leta 2 meseci nazaj

Srečno.

 
Proizvodnja Microlina naj bi stekla v septembru
Predstavljeni prvi obrisi notranjosti modela Ioniq 5