Novice

Tesla in FCA v partnerstvo zaradi novih okoljskih predpisov

Skupina FCA naj bi sklenila dogovor s proizvajalcem električnih vozil Tesla, da bi tudi v prihodnje ostali skladni z regulativo na področju izpustov škodljivih emisij.

Do leta 2021 naj bi na področju Evrope, po trenutno sprejeti zakonodaji, avtomobilski proizvajalci  morali znižati skupni ogljični odtis avtomobilov v svoji ponudbi s sedanjih 130 gramov na 95 gramov CO2 na kilometer. Glede na to, da bi skupina FCA s svojo načrtovano ponudbo težko dosegla postavljene normative v tako kratkem času, so sklenili dogovor z ameriškim proizvajalcem električnih vozil Tesla, ki naj bi jim za ustrezno plačilo (ranga nekaj sto milijonov ameriških dolarjev) pomagal do želenih rezultatov. Za Teslo sicer ne bo prvič, da povečujejo svoje prihodke s prodajo svojih emisijskih kreditov drugim avtomobilskim proizvajalcem, saj so s pomočjo tovrstne prakse v preteklih treh letih v Ameriki zaslužili že več kot milijardo ameriških dolarjev.

Ob izkoriščanju fleksibilnosti zakonodaje (beri: luknje v zakonu) naj bi tako vozni park, ki bo nastal ob kombinaciji modelov skupine FCA in Teslinih brezemisijskih modelov, ustrezal strožjim okoljskim standardom, predpisanim s strani Evropske unije.

Skupina FCA sicer ni popolnoma zanemarila področja elektrifikacije, saj so že prodali omejeno količino električnih Fiatov 500e, pri čemer naj bi nova generacija izključno električnih modelov 500 prišla v serijsko proizvodnjo leta 2020. Električni pogon naj bi dobili tudi modeli znamke Maserati, poleg tega pa nameravajo razširiti še ponudbo priključnih hibridov znamk Alfa Romeo, Maserati in Jeep.

Predstavniki skupine FCA so pripravili izjavo, s katero poudarjajo pomembnost sklenjenega dogovora, saj naj bi jim omogočal, da svojim strankam še naprej lahko ponujajo želene produkte in ob tem ohranjajo skladnost z zakonodajo ob najmanjših možnih stroških.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Reuters. Foto: FCA, Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prometna varnost v Sloveniji: manj nesreč s smrtnim izidom, a zaostajamo v trendu zniževanja
Mercedes AMG CLA 35 nadgrajuje ponudbo druge generacije kupejevske limuzine