Novice

PSA naj bi zahteval vračilo polovice kupnine za Opel in Vauxhall

Po poročanju Reutersa naj bi skupina PSA od General Motorsa zahtevala vračilo okvirno polovico kupnine v višini 1,3 milijarde evrov, ki jo je plačala za znamki Opel in Vauxhall. Razlog za nezadovoljstvo naj bi bilo domnevno zavajanje glede (ne)doseganja emisijskih normativov znamk v letu 2021.

Pri poročanju Reuters navaja različne neimenovane vire, ki naj bi vedeli za spor med obema proizvajalcema. Skupina PSA naj bi od General Motorsa zahtevala 600-800 milijonov evrov ter naj bi jih bila pripravljena izterjati po pravni poti.

Jedro spora so emisijski cilji znamke Opel – do leta 2021 EU namreč zahteva, da proizvajalci zmanjšajo emisije CO2 s sedanjega povprečja 130 g/km na 95 g/km. Kot navajajo viri, naj bi čez štiri leta Opel od zastavljene najvišje dovoljene povprečne vrednosti nabora modelov odstopal za več kot 10 g/km, kar mu bo v naslednjih letih posledično prineslo denarne kazni v višini več kot milijardo evrov (95 evrov na vozilo za vsak presežni g/km). Študija podjetja PA Consulting iz novembra 2016 je sicer napovedovala, da naj bi Opel zgrešil najvišjo dovoljeno mejo za le 3,7 g/km.

Carlos Tavares, izvršni direktor PSA, je na tiskovni konferenci v novembru namignil, da naj bi bili zavedeni glede Oplovega (ne)doseganja emisijskih normativov, ob spoznanju pa so reagirali s prilagoditvijo produktne in tehnološke strategije – med drugim naj bi modeli nemške znamke predčasno prešli na arhitekturo in pogonske sklope skupine PSA.

Glavni razlog za odstopanja od predvidevanj naj bi bil model Ampera-e, ki ga proizvajajo v Severni Ameriki in naj bi po uvozu v Evropo ob prodaji generiral izgubo v okvirni vrednosti 10.000 evrov po enoti. Emisijska strategija Opla je očitno v veliki meri slonela na modelu, ki je ekonomsko nevzdržen, načrti za njegovo prodajo pa so se gibali okrog 20.000 enot letno. Skupina PSA je zaustavila prodajo Ampere-e na Norveškem, v ostalih evropskih državah, kjer je še v prodaji, pa so cene dvignili celo do 5.700 evrov.

General Motors in drugi menijo, da skupina PSA žal ni dobro opravila svojega skrbnega pregleda pred nakupom. David Caldwell, predstavnik za javnost General Motorsa, je za Reuters povedal: “Priskrbeli smo jim obsežne informacije.” Ob tem je v času prodaje Mary Barra, izvršna direktorica General Motorsa, navajala “naraščajoče stroške, povezane z zakonodajo in skladnostjo” kot glavni razlog za prodajo znamke Opel. Prav tako so na resna odstopanja Opla že nekaj časa opozarjali analitiki in strokovnjaki avtomobilske industrije.

Kako prepričljiva bo skupina PSA v svojih zahtevah proti General Motorsu, bomo zagotovo izvedeli v prihajajočih tednih in mesecih. Med drugim pa bodo skušali omiliti škodo s predčasno uvedbo priključno-hibridnih in električnih različic modelov Grandland X, Crossland X in nove Corse.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: PSA.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "PSA naj bi zahteval vračilo polovice kupnine za Opel in Vauxhall"


frgo
6 leta 5 meseci nazaj

PSA je seveda točno vedel v kaj se spušča. Tole zdaj je samo igra za javnost (torej oplove sindikate), da se hitro znebijo odvečnih zaposlenih v oplovih razvojnih centrih in nepotrebne gmove tehnike za katero plačujejo licenčnino.

 
Chris Bangle z novim projektom električnega avtomobila
Rimac za Ženevo najavlja tektonske premike