Novice

Chris Bangle z novim projektom električnega avtomobila

Na zasebni univerzi za oblikovanje Art Center v kalifornijski Pasadeni je Chris Bangle v času avtomobilskega salona v Los Angelesu razkril svoj nov avtomobilski oblikovalski projekt za znanega naročnika, kitajsko podjetje China Hi-Tech Corporation (CHTC).

Električni avtomobil Reds je prvi Bangleov avtomobilski projekt po letu 2009, ko je zapustil BMW. V času letošnjega avtomobilskega salona v Frankfurtu si je prislužil kar nekaj pozornosti s kritiko aktualnega oblikovalskega pristopa, ki se mu ni zdel dovolj inovativen. Sam v novem projektu predstavlja povsem drugačen pristop k urbanemu električnemu avtomobilu prihodnosti.

Njegovo oblikovanje iz prostora – dnevne sobe, pisarne – ustvari pomičen objekt, ki sicer miruje kar 90 odstotkov časa. Strešna struktura poskrbi za zaščito pred soncem, kar zmanjšuje uporabo klimatizacije in potrebe po električni energiji. Streha ima spredaj obliko polmeseca ter je delno pokrita s sončnimi celicami.

Že na prvi pogled gre za izjemno nekonvencionalno oblikovanje, v visoki stekleni potniški kabini je prostora za štiri osebe (pet v mirujočem stanju). Voznikov sedež je pomičen, volanski obroč pa se v mirovanju zloži navzgor proti armaturni plošči. Sedeži potnikov so preklopljivi, kar povečuje prilagodljivost notranjosti različnim potrebam, na stropu pa je nameščena še mizica, ki se po potrebi spusti navzdol. V kabini je nameščen 17-palčni zaslon, ki se lahko zmanjša na tretjino v času vožnje.

Električni Reds naj bi se poleg zanimivega oblikovanja in inovativnega koncepta prostora pohvalil še z odličnim pospeševanjem, najvišjo hitrostjo 120 km/h, 300-kilometrskim električnim dosegom  ter minimalnim obračalnim krogom. Prototip je bil izdelan v Bangleovem oblikovalskem studiu v Torinu, v serijsko proizvodnjo pa ga bo preneslo kitajsko podjetje China Hi-Tech Corporation (CHTC).

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto, slike: Chris Bangle Associates.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova generacija Mercedesove štirivratne kupejevske limuzine
PSA naj bi zahteval vračilo polovice kupnine za Opel in Vauxhall