Novice

Psi v avtomobilu ne smejo biti slepi potniki

AMZS je v sodelovanju s Policijo in drugimi partnerji sprožila akcijo ozaveščanja javnosti o varnem prevozu psov, ki so pogosto tudi sopotniki v naših osebnih avtomobilih.

Če so bile pred dvema ali tremi desetletji družine, ki so potovale s svojimi štirinožnimi najboljšimi prijatelji, še redkost, imamo zdaj več registriranih hišnih ljubljencev, ki bolj ali manj pogosto potujejo z nami.

Marko Bručan, predsednik Društva enota reševalnih psov Slovenije v okviru Kinološke zveze Slovenije, je na dogodku v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem ocenil, da se velik del registriranih psov* pri nas občasno ali pogosto vozi v avtomobilih, hkrati pa opozoril, da dajejo lastniki premalo poudarka varnemu prevozu.

Enakega mnenja je mag. Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije, saj je izpostavil, da marsikateri lastnik ne ve, kako naj poskrbi za varen prevoz psa oziroma se ne zaveda, kakšne so lahko posledice zaradi neustreznega prevoza: »Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, večkrat vidimo, da psi molijo glavo skozi okno …Vse to je zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike.« 

Policija lastnike v večini primerov neprimernega prevoza psov lastnike na to opozori in jim svetuje, globa za nepravilen prevoz pa sicer znaša 40 evrov. V primeru prometne nesreče pa morajo seveda pomagati tudi poškodovani živali oziroma poskrbeti za njeno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, če je zbežala ter teka okrog kraja nezgode.


AMZS inštruktor varne vožnje Janez Marolt je pojasnil: »Ob čelnem trku pri hitrosti 90 km/h se masa potnikov ali tovora poveča za skoraj 80-krat. Zelo hitro lahko torej izračunamo, s kakšno maso bo naš, četudi majhen hišni ljubljenček, če ga vozimo neprivezanega ali brez boksa, priletel v voznika ali druge potnike v vozilu. Posledice takšnega naleta so lahko usodne za vse. Zato v AMZS na tečajih varne vožnje udeležence opozarjamo tudi na nevarnosti nepravilnega prevoza živali in s tem povezanimi tveganji.« Marolt je opozoril še na nujnost pritrditve boksa: »Če boks v prtljažniku ni pritrjen, lahko ob nenadnem zaviranju ali trku tudi ta poleti po vozilu, pri čemer se poškodujejo tako pes kot ljudje v avtomobilu.« Ob čelnem trku pri 90 km/h bo torej masa 20-kilogramskega psa več kot tono in pol.


Kot eno najbolj varnih in za psa prijetnih rešitev med vožnjo v avtomobilu strokovnjaki priporočajo uporabo transportnih boksov.

David Pogačnik, strokovnjak za vzgojo in šolanje psov: »Pes se v boksu počuti dosti bolje, se umiri in običajno med vožnjo spi, saj se v takšnem primeru ne obremenjuje z okolico. Zelo pomembno je, kako psa že od samega začetka navajamo na boks in na vožnjo v avtu. Psa je treba najprej naučiti, da se v boksu dobro počuti, vzporedno ga učimo, da se dobro počuti v avtu, nato pa vse skupaj združimo in pes osvoji vajo. Seveda je za to potreben čas, vajo je treba večkrat ponoviti. Lastniki naj bodo potrpežljivi, psa pa naj za uspešno izvedbo nagradijo s priboljški oziroma hrano.«

Prevoz psov in varnost AMZS Vransko (4)Prevoz v transportnih boksih, fiksiranih v kombiju, je tudi praksa vodnikov reševalnih psov, poleg tega pa uporabljajo tudi prevoz psov s prikolico, izdelano za namen prevoza psov, v kateri se lahko hkrati pelje šest psov. Bručan je pojasnil: »Na tak način je pes ustrezno zaščiten in ne ovira voznika med vožnjo. Pravilnost takšnega načina dokazuje dejstvo, da lahko reševalni psi, ko pridejo do lokacije reševanj, takoj začnejo z delom, saj niso pod stresom zaradi vožnje,  in pa tudi to, da doslej, k sreči, prometnih nesreč z našimi psi nismo imeli.«

 Podobne prakse se držijo policisti, ki za prevoz službenih psov uporabljajo posebne bokse, nameščene in pritrjene v prtljažnik vozila. Komandir policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana Tadej Nagode je pojasnil: »V zadnjih dveh letih imamo nekaj novih vozil, v katerih so posebej izdelani boksi, kamor lahko v ločene dele naložimo še opremo za službenega psa in s tem preprečujemo tudi nalet te opreme. Nalete še dodatno preprečuje mreža, nameščena v vozilu. Doslej ne beležimo niti ene poškodbe službenega psa na intervencijski vožnji, kar dokazuje, da je pes v boksu, kljub morebitnim nenadnim manevrom, ki so v takšni vožnji mnogokrat nujni, varen.«

Prevoz psov in varnost AMZS Vransko (12)Druga dovoljena možnost je tudi prevoz psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu. Oprsnica z enostavnim karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi psu omogoča več gibanja, a ga, sodeč po rezultatih preizkusnih trkov, v primeru nesreče žal ne zadrži na najvarnejšem mestu, saj pes s svojo maso odtrga pripenjalni karabin. Oprsnica z dvojnim pripenjanjem na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa pa ga zadržuje na določenem mestu in se je nekoliko bolje izkazala tudi v testnih preizkusih, saj sta karabina sicer zdržala obremenitev, a je pes vseeno zdrsnil za 40 cm naprej in priletel v voznikov sedež.

»Glede na rezultate testov v AMZS svetujemo, da lastniki psov za najbolj varen način prevoza svojega ljubljenčka izberejo dobro, čvrsto kletki, ki jo, če imajo večjega psa, namestijo in pritrdijo v prtljažnik, za zelo majhne pse pa je lahko položena v prostor za noge za prednjim sedežem,« izpostavlja AMZS inštruktor varne vožnje Marolt, Bručan pa dodaja, da je pomanjkljivost pri uporabi oprsnic tudi ta, da pes na sedežu nima trde podlage, na kateri bi lahko stabilno stal, kar za psa predstavlja stresno situacijo.


Na potovanje s psi se morajo lastniki ustrezno pripraviti, o čemer smo že pisali tudi na našem portalu. Bručan svetuje: »Psu pred potjo ne dajemo hrane. Poskrbeti moramo za dovolj veliko količine vode. Pozorni moramo biti na temperaturo: psa ne smemo puščati v avtu – ne na vročini, pri čemer je lahko, če je avto parkiran na soncu, preveč že 15 stopinj Celzija (zato se potrudimo, da avto, kadar je v njem pes, vselej parkiramo v senci), niti na mrazu, saj je lahko to za psa zelo nevarno. Psa opazujmo. Če ugotovimo, da je v boksu nemiren oziroma kaže kakršne koli znake nelagodja, se ustavimo. Četudi je psu udobno, priporočamo postanke na dve uri – psa spustimo, da se malo sprehodi, in mu ponudimo vodo, na ta način ga sprostimo, da bomo lahko potem nemoteno nadaljevali pot.«


Pes naj torej v avtomobilu ne bo niti slepi potnik, še manj pa »tovor«, ki ga naložimo v avto in se odpeljemo. Primeren prevoz in obravnava sta pomembna tako zaradi njegovega počutja in varnosti, kot tudi zaradi varnosti vseh potnikov vozilu ter drugih udeležencev v prometu.

Avtomobilizem.com (Vir: AMZS. Foto: Jure Gregorčič, Motorevija.)

*V Sloveniji je bilo ob koncu minulega leta registriranih 230 tisoč psov, kar je  skoraj 13.000 več kot v letu 2014.

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Edge ST je prvi Fordov našpičen športni terenec
Harman za avtomobilsko povezljivost naslednje generacije