Novice

Razkrit je Mercedesov športno uporabni GLB

Potem ko so pri nemškem proizvajalcu premijskih vozil kar nekaj časa napovedovali enega njihovih najbolj prodajno pomembnih modelov, so sedaj dokončno pokazali serijsko izvedbo. Prostoren križanec, pozicioniran med modeloma GLA in GLC, je po pričakovanjih precej podoben konceptu, ki so ga spomladi pokazali na Kitajskem.

Ena najpomembnejših Mercedesovih novosti letošnjega leta tako vstopa v razred kompaktnih športno uporabnih križancev, v katerem želi prvenstveno konkurirati Audiju Q3 ter BMW X1. Za razliko od obeh je Mercedes-Benz GLB precej daljši, saj meri v dolžino kar 4.634 mm (1.834 metra v širino) ter ima kar 2,82 metra dolgo medosje, zaradi česar se bo lahko opcijsko ponašal z do sedmimi sedeži. S svojimi merami se je novi Mercedesov SUV obenem dodobra približal celo modelu GLC (od njega je celo za 21 mm daljši), kateremu pa naj ne bi pretirano skakal v zelje, saj ponuja drugačno filozofijo.

Novi GLB, pri katerem so oblikovno inspiracijo črpali iz legendarnega modela G, je zasnovan na koncernski platformi MFA2, znotraj pa je skoraj do potankosti identičen konceptu, ki so ga predstavili v Šanghaju. Družinsko nastrojeni križanec se lahko ob petsedežni postavitvi pohvali s 560-litrsko praznino v prtljažniku (sedeži se podirajo v razmerju 40:20:40) ter obenem ponuja precej prostorno kabino, kar bodo še posebej cenili višjerasli potniki. Ostala notranja arhitektura je znana že iz ostalih Mercedesovih novodobnih modelov (A in B), v njej pa se bo med drugim nahajal infozabavni sistem MBUX z dvema digitalnima zaslonoma.

Pod motornim pokrovom sta na razpolago dva turbobencinska agregata (1,3-litrski GLB 200 s 163 KM in 2,0-litrski GLB 250 s 224 KM) ali dvolitrski dizel (GLB 200 d s 150 KM in GLB 220 d s 190 KM). Za prenos moči skrbi zgolj menjalna avtomatika (7-stopenjski dvosklopčni ali 8-stopenjski klasični), štirikolesni pogon 4Matic pa je na voljo pri verzijah 200 d in 220 d. Kasneje bodo predstavili še AMG različici in sicer AMG GLB 35 4Matic in AMG GLB 45 4Matic.

Novi Mercedesov SUV, ki ga bodo za naš trg izdelovali v Mehiki (Aguascaliente), bodo pričeli prodajati koncem tega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Razkrit je Mercedesov športno uporabni GLB"


Polo78
4 leta 10 meseci nazaj

GLB – črka B za “Box” oz. škatla po naše. Ob tej obliki mi je ta asociacija prva padla na pamet 🙂

fantom
4 leta 10 meseci nazaj

Zgleda da imajo preveliko prodajo in ne dohajajo naročil, na račun teh grdosij pa bi slednjo malce upočasnili in bi zopet dohajali povpraševanja…. nevem kam so zašli z dizajnom?

4 leta 10 meseci nazaj

Jaz več sploh ne sledim vsem tem križancem. To je enostavno nenormalno že.

frgo
4 leta 10 meseci nazaj

v bistvu oglas za posebno močno robo iz Kolumbije

xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Pa dobro Robi, zdaj ga že malo serješ. Kakšna je to spaka? Funkcionalnost pred obliko, kaj? Pusti ti G-ja pri miri, on je klasa zase.

wildbliw
4 leta 10 meseci nazaj

Najlepši od vseh GL”X”-ov.

 
Tudi Mazda z lastnim električnim modelom
Aston Martin izdelal prvi DB4 GT Zagato Continuation