Novice

Tudi Mazda z lastnim električnim modelom

Četudi se Mazda na določenih področjih ne uklanja današnjim trendom v avtomobilski industriji, kaže, da se bodo tudi oni vendarle pridružili modni muhi in predstavili lastni baterijski električni model.

Temu je vsaj pritrdil Akira Marumoto, vodja upravnega odbora pri Mazdi. Izjavil je namreč, da bodo že prihodnje leto predstavili svoj prvi baterijsko električni model. S tem je dodatno podžgal Mazdine napovedi izpred meseca dni, ko so napovedali svoj prvi vrstni šestvaljni motor in, spet v duhu sodobnosti, hibridne ter priključne hibridne pogone. Zanje je Marumoto potrdil, da prihajajo leta 2021 oziroma najkasneje 2022. Pri tem je posebej poudaril, da se lahko slednjih dveh nadejamo v podobah običajnih Mazd, baterijski električar pa naj bi bil samosvoj in edinstven model.

In kaj točno je razlog za Mazdin uklon trendom v obliki prvega baterijsko napajanega električnega modela? To so seveda vse strožje omejitve o skupni dovoljeni emisiji voznega parka, ki jih postavlja predvsem Evropa. Te se bodo v prihodnjih letih zaostrile na raven, za katero se tudi pri Mazdi zavedajo, da je ne bodo mogli izpolniti zgolj s samosvojim zoperstavljanjem trendom. Zaradi tega so, podobno kot vse večja množica avtomobilskih proizvajalcev širom sveta, tudi sami sklenili v ponudbo umestiti modele z na nek način elektrificiranimi pogoskimi sklopi. Zanje se namreč ve, da so najhitrejša in najbolj učinkovita bližnjica za izdatno klestenje povprečne emisije CO2.

Zanimivo pri vsem tem je, da naj bi Mazda baterijsko električni pogonski sklop razvila sama. To pomeni, da se istočasno, ko se uklanjajo trendom, le tem na nek način vseeno tudi upirajo. Torej podobno kot to zadnja leta počnejo na področju tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem, saj tudi pri njih polagajo upe v znanje in iznajdljiovst lastnih inženirjev. S tem je Marumoto ovrgel napovedi, da se bo Mazda za to povezala z velikim Densom ali Toyoto.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Z julijem bodo morali vsi elektrificirani avti zvočno opozarjati nase
Razkrit je Mercedesov športno uporabni GLB