Novice

Mercedes-Benzov koncept GLB spaja prostornost z robustnostjo

Na avtomobilskem salonu v Šanghaju namerava Mercedes-Benz s konceptom GLB predstaviti manjkajoči člen med modeloma GLA in GLC.

Zgrajen na znamkini kompaktni platformi MFA2 naj bi koncept GLB predstavljal vsestransko uporaben model s športnim značajem, ki naj bi ob dolžini 4,634 m in medosni razdalji 2,829 m ponujal udobje do sedmim potnikom. Športnost nakazuje mišičast videz zunanjosti, z mogočnim sprednjim delom in bočnimi linijami, ki jih obdajajo zaščitni elementi za dodatno poudarjen terenski značaj. Za boljšo terensko izkušnjo ob slabi vidljivosti poskrbijo tudi LED žarometi, nameščeni na strehi.

Kljub robustni zasnovi eleganco koncepta izraža barvni odtenek bele, poimenovan designo cashmere white magno, v kontrastu s črno sijočimi elementi karoserije in integriranega strešnega kovčka, belo-črno monotonost pa popestrijo diskretni oranžni dodatki na režah hladilnika.

Prvi pogled v notranjost koncepta so nam pri Mercedesu ponudili že v začetku meseca, iz sedaj objavljenih fotografij pa je razvidno, da so oblikovalci združili elegantno prestižni videz usnjenega oblazinjenja v kostanjevo rjavem odtenku z elementi iz aluminija, primernimi terenskemu značaju. Seveda ne bo manjkala najnovejša različica sistema MBUX s širokim zaslonom v vlogi digitalnega prikazovalnika merilnikov in z osrednjim zaslonom na dotik, preko katerega poteka upravljanje celotnega sistema.

Za pogon konceptnega GLB bo skrbel bencinski motor s štirimi cilindri in turbo puhalom, ki naj bi razvil 165 kW (224 KM) moči in 350 Nm navora, ki se preko 8-stopenjske dvosklopčne avtomatike in štirikolesnega pogona 4MATIC prenašajo na podlago. Aluminijasti blok motorja je zasnovan ob pomoči tehnologije Conicshape®, s pomočjo katere so zmanjšali trenje ter izboljšali izkoristek motorja, ki ga dodatno povečuje tudi variabilna geometrija ventilov, podprta s tehnologijo Camtronic.

Prizorišče avtomobilskega salona v Šanghaju bo tako doživelo že drugo premiero Mercedes-Benzovega koncepta športnega terenca, saj so leta 2013 tam premierno predstavili koncept GLA.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mercedes-Benzov koncept GLB spaja prostornost z robustnostjo"


wildbliw
5 leta 8 dni nazaj

Ne vem, a je šel Lešnjak v penzijo ali je pa prišel na okus? Tole bi pa definitivno imel! 😀

 
Ford bo ustavil proizvodnjo Ka+
Volkswagen I.D. Roomzz se podrobneje predstavi