Novice

Razkritje Tesline nove neznanke – Modela Y

Tesla je včeraj predstavila Model Y na posebnem dogodku v njihovem oblikovalskem studiu v Los Angelesu.

Električni pripadnik kompaktnega razreda športnih terencev, ki naj bi prišel do prvih kupcev v letu 2020, je zgrajen na enaki platformi kot Model 3, kljub temu, da naj bi po prvotnih načrtih predvidevali razvoj nove. Zaradi optimizacije proizvodnje in zmanjševanja stroškov razvoja so se na koncu vseeno odločili, da bo zasnovan na eni od obstoječih platform. Tako naj bi imel novi model skupnih približno 75 odstotkov sestavnih delov z Modelom 3, dimenzijsko pa naj bi bil (ob spremenjenih razmerjih, primernih za trendovske križance) okvirno 10 odstotkov večji od Modela 3. Zanimivo je, da je Musk v svojem tvitu nakazal tudi na sorazmerno enak prirast v ceni v primerjavi z Modelom 3. Nenazadnje pa je težko spregledati tudi podobnosti v videzu med obema modeloma.

Kljub uradnem razkritju se pri Tesli tudi tokrat niso preveč trudili z objavo konkretnih tehničnih podatkov, bolj so se osredotočili na zmogljivosti. Znano je, da naj bi Model Y Long Range s ceno 47.000 ameriških dolarjev pospešil do hitrosti 100 km/h v 5,5 sekundah, dosegal najvišjo hitrost 209 km/h in imel dobrih 480 kilometrov realno uporabnega dosega z enim polnjenjem, pri čemer ni pojasnjeno s kakšno specifikacijo baterije. Osnovna izvedenka Modela Y naj bi prišla na trg šele leta 2021 (za 39.000 ameriških dolarjev z dosegom 370 km, najvišjo hitrostjo 193 km/h in pospeškom 5,9 do 100 km/h).

Ob izvedenki Long Range naj bi bila jeseni 2020 na voljo še Dual-Motor All-Wheel Drive (za 51.000 dolarjev z dosegom 450 km, najvišjo hitrostjo 217 km/h in pospeškom 4,8 do 100 km/h) ter Dual-Motor Performance (za 60.000 dolarjev z dosegom 450 km, najvišjo hitrostjo 240 km/h in pospeškom 3,5 do 100 km/h).

Sčasoma (brez konkretnega časovnega okvirja) naj bi trgu ponudili izvedbo s tremi vrstami sedežev. Precej nejasnega je tudi glede zmogljivosti sistema Autopilot, saj naj bi se Model Y po Muskovih izjavah dalo varno voziti brez da bi bili v vožji pozorni, če se bodo s tem le strinjali tudi zakonodajalci. Nadgradnje delovanja sistema Autopilot bodo omogočene z naknadnimi posodobitvami.

Proizvodnja Modela Y naj bi za ameriški trg potekala v proizvodnem obratu Gigafactory v bližini mesta Reno v Nevadi, medtem ko naj bi se vozila za kitajski trg izdelovala v novem obratu v Šanghaju, ki ga zaenkrat še gradijo.

Avtomobilizem.com (Vir Carscoops, Autoblog. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Razkritje Tesline nove neznanke – Modela Y"


chad
5 leta 2 dni nazaj

Tak ringaraja objekt so uporabljali v omv reklamah, nek avtoček brez identitete, duše, smisla.

JG2
5 leta 2 dni nazaj

Perfekten avto in tudi zelo lep. Minimalizem v notranjosti je naravnost fantastičen!

5 leta 2 dni nazaj

Ja, minimalizem: ta tako popularni evfemizem za pomanjkanje talenta in ustvarjalnosti v arhitekturi in dizajnu …

5 leta 2 dni nazaj

Bi zaspal od dolgčasa, še preden bi ga odklenil.

xxl
5 leta 3 dni nazaj

Grdi raček.

tha_man
5 leta 3 dni nazaj

Te slike so grde, bel ki so ga imeli na predstavitvi pa je zgledal kar lep. Res škoda za notranjost iz modela 3, ki je kr neki. Ravna deska, na katero so v sredini prišraufali ogromen TV. V novem roadsterju zgleda notranjost veliko lepše narejena.

 
Volkswagen namerava do leta 2028 poplaviti trg z električnimi avtomobili
Volkswagen zamika začetek prodaje osme generacije Golfa