Novice

Volkswagen namerava do leta 2028 poplaviti trg z električnimi avtomobili

Volkswagen je na svoji letošnji novinarski konferenci napovedal še bolj ambiciozne načrte za naslednjo dekado.

V sklopu nedavne novinarske konference so tako svoj prvotni načrt, spraviti na trg 50 novih električnih modelov do leta 2028, še ojačali v smislu, da nameravajo v enakem časovnem obdobju spraviti na trg kar 70 novih modelov. Istočasno so si zastavili tudi bolj ambiciozen načrt glede števila vozil, ki jih nameravajo v tem času prodati. Tega so stopnjevali z do leta 2028 skupno prodanih 15 milijonov električnih vozil na skupno 22 milijonov prodanih z elektriko gnanih enot. Sami ocenjujejo, da bo takrat na vsakih sto prodanih vozil skupine Volkswagen kar 40 električnih in »samo še« 60 tradicionalno gnanih.

Prvi električni modeli, ki so jih ali pa jih bodo v kratkem Nemci poslali v boj za kupce, so Audi e-tron, Porsche Taycan ter Volkswagnova kombilimuzina velikosti Golfa, ki jo poznamo pod imenom I.D.. Sledil ji bo terensko navdahnjen I.D. Crozz in Seatova alternativa el-Born. Škoda bo pripeljala serijsko izpeljanko konceptnega Vision E. Prvi naskok bosta zaokrožala Volkswagen I.D. Buzz in še eden Volkswagen I.D., osnovan na študiji I.D. Vizzion.

Za strateške partnerje na področju baterij so Nemci stkali zavezništva z več znanimi imeni v tej branži – LG Chem, SKI, CATL in Samsung – Nemci pa iščejo tudi možnosti, da bi sodelovali pri izgradnji proizvodnega obrata baterij (ali večih) na evropskih tleh. Strokovnjaki pri Volkswagnu vidijo tudi ogromen potencial v novejšem tipu baterij z elektrolitom v trdnem stanju (solid-state), v povezavi s katerimi intenzivno delajo na industrializaciji tehnike skupaj s podjetjem QuantumScape.

Agresiven nastop skupine Volkswagen kot ponudnika CO2 nevtralnih vozil prihodnosti poskušajo dodatno utrditi še z napovedjo, da bodo do leta 2050 dosegli popolno CO2 nevtralnost svojega poslovanja. Pri tem mislijo na nevtralnost celokupnega poslovanja skupine, ki sega od proizvodnje vozil preko administracije do voznega parka. S tem so izkazali svojo zavezo v Parizu sklenjenim klimatskim ciljem za prihodnost.

Da bodo slednje lahko dosegli, se bodo poslužili treh principov. Učinkovito in vzdržno zmanjševanje emisij CO2, preklop na obnovljive vire energije kot vir energije za poslovanje podjetja na vseh ravneh in kompenzacija za preostanek emisij, katerih generaciji se iz kakršnih koli razlogov ne bodo mogli izogniti. Vmesna cilja, kot dokaz, da zastavljene aktivnosti prinašajo želene učinke, bo do leta 2025 doseženo zmanjšanje odtisa CO2 celotne palete vozil za 30 odstotkov glede na raven iz leta 2015. Dodatno naj bi ravno tako do leta 2025 zmanjšali CO2 emisije vseh njihovih tovarn za 50 odstotkov glede na stanje iz leta 2010.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagen namerava do leta 2028 poplaviti trg z električnimi avtomobili"


xxl
5 leta 1 mesec nazaj

Ja, VAGu lahko zaupamo, a ne?

Firediver
5 leta 1 mesec nazaj

Seveda, oni so mojstri revolucije!
Stalno nas zasipavajo z novostmi, napredek v tehnologiji, najčistejši dizli na svetu, že vsako majhno spremembo pri golfu razglašajo kot novo generacijo.Njihovi avtomobili se ne kvarijo, so samo “v stanju zadnje tehnike” in je lastnik kriv, če tega ne zmore prenesti.

Ta članek mi deluje kot tisti vic o mladeniču, ki je v pismu svoji izbranki vehementno in slikovito obljubljal, da bo zanjo neustrašno pobil vse pošasti, zmaje in ostale grdobce da pride do nje, potem pa proti koncu pisma bolj realno napiše “…pridem ob 19h, če ne bo deževalo.”

 
Audi napoveduje inovativna koncepta za Šanghaj in Frankfurt
Razkritje Tesline nove neznanke – Modela Y