Novice

Renault Clio razkrit do zadnjih podrobnosti

Francozi so v Ženevi sneli zadnje tančice s čisto nove, že pete generacije njihove prodajne uspešnice. Ker naj bi bil v Evropi najbolje prodajan model v svojem razredu ter drugi najbolje prodajani model med vsemi avtomobilskimi razredi v Evropi, naj bi vanj vložili vse svoje znanje in izkušnje. Posledično imajo zanj tudi izredno visoka pričakovanja.

O obliki novinca ne bi želeli izgubljati besed, saj smo si lahko o njej ustvarili svoje mnenje že na osnovi predčasno izdanih fotografij. Medtem ko je zunanjost (4.050 mm dolžine, 1.798 mm širine, 1.440 mm višine in 2.583 mm medosne razdalje) evolucija predhodnika, zatrjujejo, da so v notranjosti postorili bistvene korake v smeri dviga občutka kakovosti in vsesplošnega počutja. To so dosegli z vgradnjo na otip prijetnih mehkejših materialov na večino mest, kjer je prej prevladovala trša in cenejša plastika, nekaj pa pristavita že računalniški zaslon namesto merilnikov ter velik osrednji zaslon.

Prvi tako nadomešča klasične merilnike in v odvisnosti od stopnje opremljenosti meri v diagonalo 7, 9.3 ali 10 palcev. Predvsem s slednjima naj bi Clio prevzel vodilno vlogo med tekmeci, saj naj bi premogel največji računalniški zalon med sebi podobnimi. Nobeno presenečenje tudi ni, da bo podobno kot pri Meganeu, Espaceu in drugih tudi v Cliu možno spreminjati prikaz podatkov. Drugi (in v očeh nekaterih trn v peti novinca) je vrh njegove armaturne plošče nameščen osrednji zaslon sistema Renault Easy Link. Ta meri najmanj 7 palcev in največ 9,3 palcev ter vleče vzporednice z rešitvami v Meganeu, Talismanu in Espaceu. V nasprotju z drugimi štejemo Cliu v dobro, da so krmiljenje klimatske naprave pustili v domeni klasičnih fizičnih gumbov tudi v primeru največje opcije zaslona. Izboljšani vtis nadgrajene kabine zaokrožuje še izdatna opcija prilagodljivosti njegovega izgleda z nič manj kot osmimi stilskimi paketi notranje ureditve kokpita – da se bo našlo za vsakogar nekaj.

Ob notranjosti avta omenimo še 391-litrski osnovni prtljažnik, ki so mu, končno, uspeli vdelati tudi ojačevalnik Bose ozvočenja, ki je trn v petah prtljažnikov velike večine Bose različic Renaultov.

Zunaj je omembe vredne nova svetlobna oprema avta, ki je izvedena že od čisto prve vstopne različice navzgor v celoti v LED tehniki. Ni kaj, očitno se bodo počasi, a nezadržno, na odpadu zgodovine ksenonskim žarnicam pridružile tudi halogenske žarnice.

Na motorskem področju bodo sprva na voljo štirje bencinarji in dva dizla. SCe65, SCe75 žene atmosferski litrski trivaljnik, poznan tudi iz Twinga, ki je sparjen izključno s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. TCe100 nadomešča stari TCe90, žene ga sveži litrski turbobencinar, ki ponuja v uporabo največ 100 KM in 160 Nm navora. Izhodiščno bo združen, nekoliko presenetljivo, z ročnim petstopenjskim menjalnikom, malo kasneje se mu pridruži možno neskončnostopenjskega X-Tronic menjalnika CVT.

Vrh bencinske ponudbe bo, do prihoda Clia R.S., predstavljal 1.3 litrski TCe130, ki bo razpolagal s 130 KM in 240 Nm. Motor je opremljen s filtrom sajastih delcev, povezan bo pa, spet nekoliko presenetljivo, izključno s 7-stopenjskim dvosklopkovnim EDC menjalnikom.

Dizla sta obakrat 1,5-litrska dCi-ja in sicer v izpeljankah dCi 85 in dCi 115. Opremljena sta z vso potrebno filtrirno opremo, da izpolnjujeta emisijske zahteve, njuna pogonska sila pa se na prednji kolesi prenaša skozi ročni 6-stopenjski menjalnik.

Za 2020 napoveduje Renault prihod hibridnega Clia, ki ga bo gnal hišni patentirani pogonski sklop z 1,5-kilovaturno baterijo, 1,6-litrski TCe agregat združen z dvema elektromotorjema v, tako Renault, izredno učinkovito delujoč hibridni pogonski sistem, ki naj bi prevozil celo do 80 odstotkov časa po mestu v električnem režimu. Zveni obetavno.

Novinec je postavljen na svežo platformo skupine CMF-B, ki naj bi bila kar 50 kg lažja od predhodnika, optimiran »trebuh« pa naj bi ugodno vplival tudi na celokupne aerodinamične lastnosti avta.

Na področju paketov bo Clio kot prvi med Renaulti ponujal novi paket R.S. Line, ki bo izpodrinil predhodni GT Line. Ta pristop bodo s časom prenesli tudi na druge modele Renault in s tem, tako Francozi, vzpostavili boljšo povezavo med Renaulti predvsem športnega izgleda in zares našpičenimi izdelki Renault Sport.

Začetek prodaje je pomladi 2019 po cenah, ki v tem trenutku še niso poznane.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault. Foto: Avtomobilizem.com in Renault.)

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Renault Clio razkrit do zadnjih podrobnosti"


MORDOR
1 leto 4 meseci nazaj

Me pa res zanima če bodo atmosferski trivaljniki dali kaj od sebe.Tce 90 je še nekako skočil ker je bil turbo ampak sce 65 in 75 pa ne vem no.

1 leto 4 meseci nazaj

ne bodo. to je res za stare mame. 1.0 tce je pa precej hitrejši od 0.9 tce. po podatkih skoraj 2s hitrejši do 100s. podatki o micri govorijo tako, ki je že presedlala na iz 0,9 tce na 1.0 tce.

MORDOR
1 leto 4 meseci nazaj

Ja saj za 1.0 nimam dileme, ampak motor iz twinga pa je samo zato, da bodo vstopni modeli ugodni, na avtocesti boš pa švical ko boš moral prehiteti.

1 leto 4 meseci nazaj

točno tako bo kot ti praviš 😀

1 leto 4 meseci nazaj

zelo lep avto, če bo cena na nivoju clia 4 bo gotovo prodajna uspešnica

chad
1 leto 4 meseci nazaj

Kaj je narobe z avtomatikom, to je najboljša stvar pri avtu.

1 leto 4 meseci nazaj

Odvisno od posameznika…mene ni prepričal nikjer (pa sem vozil kar dosti vozil s temi zadevami), ker rad “delam” za volanom. Sicer bo to avto za boljšo polovico, katera prav tako noče avtomatika in pa motorček z okoli 150 hp.

1 leto 4 meseci nazaj

Se pravi 130 hp bo top, pa še ta bo povezan izključno z EDCjem. Solit naj se grejo!

xxl
1 leto 4 meseci nazaj

Isto pri 208. Bljak.

1 leto 4 meseci nazaj

Prav posiljujejo s temi avtomatiki. Verjetno takšnih, ki stavimo na ročne menjalnike in OP motorjem pod havbo namesto brezvezne tehnološke navlake ni veliko. Obstajamo pa… 🙂

mrtwelvetrees
1 leto 4 meseci nazaj

Kako se igrajo s temi kombinacijami motorja in menjalnika. Enako kot v Cliotu 4, je bil najprej na voljo 1.5dci 110 s samodejnim menjalnikom zdaj je na voljo s ročnim. Tako si upam stavit da čez 4 leta (približno) ko bo prišel facelift bo imel 1.33 Tce na voljo tudi ročni menjalnik.

1 leto 4 meseci nazaj

Uradno so za Slovenijo zaenkrat potrdili bencinske SCe 75, TCe 100, TCe 130 EDC in dizelske Blue dCi 85,Blue dCi 115.

MORDOR
1 leto 4 meseci nazaj

A ste prepričani da bo sce 75 ali bo zdajšni tce 75 kot v cliu 4?

xxl
1 leto 4 meseci nazaj

Tako je bilo pri Clio 4 1,2 120 EDC, potem pri prenovi, končno ročni.

 
Po letu 2020 v novih vozilih Volvo z omejeno najvišjo hitrostjo
Audijev električno gnani Q4 e-tron med kupci že čez dve leti