Novice

Renault Megane R.S. Trophy prihaja s 300-glavo konjenico

Vsi smo vedeli, da bo prišel … in zdaj je tu. No, vsaj v uradni napovedi. Renaultov športni oddelek je pripravil še bolj ostro različico svežega Megana R.S. in mu v ime dodal »tradicionalen« naziv Trophy.

Morda malo pričakovano ali pa tudi ne, a Trophy se od »osnovnega« modela razlikuje samo po napisu Trophy na prednjem spojlerju; podobno kot manjši brat Clio R.S. Trophy. Tu so še Trophyju lastna 19-palčna platišča Jerez s pnevmatikami Bridgestone Potenza S001. Za vse, ki jim »serijsko« ne zadošča, pa ponujajo proti doplačilu tudi samosvoja, ravno tako 19-palčna platišča Fuji, oblikovana po vzoru platišč koncepta Renault Sport RS01. Nanje so nameščene bolj lepljive in posebej za Megana R.S. Trophy razvite pnevmatike Bridgestone Potenza S007, potem pa je tu še dejstvo, da naj bi bilo vsako platišče Fuji kar dva kilograma lažje od platišč Jerez.

Trophy tretma je v kabini prepoznaven po njemu lastnih školjkastih sedežih iz Recara, ki so odeti v kombinacijo alkantare in usnja, voznik in sovoznik pa sedita na njih 20 milimetrov nižje kot v »navadnem« Meganu R.S.

Kot se za Trophy nadgradnjo Renault Sport oddelka spodobi, pa ta poleg razmeroma subtilnih vizualnih dodatkov in sprememb vključuje tudi močnejši motor in dodelano podvozje. Prvi ima še naprej 1,8 litra gibne prostornine, a razvija po novem okroglih 300 »konj« in kar 420 Nm navora. No, te motorne zmogljivosti držijo za kombinacijo s sedemstopenjskim dvosklopkovnim menjalnikom EDC. Ko je turbobencinar povezan z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, je motorni navor, najbrž zaradi mehanskih omejitev menjalnika, omejen na največ 400 Nm. Tako motoriziran »ročni« Megane R.S. Trophy pospeši do stotice v 5,7 sekundah ali 0,1 sekunde hitreje od navadnega Megana R.S.. Hiti pa Renault opravičevati dejstvo, da agregat v Trophyju ni najmočnejši med sebi podobnimi, s podatkom, da je opremljen s filtrom trdih delcev, ki mu omogoča, da že danes izpolnjuje zahteve strožjega emisijskega standarda Euro 6d-temp.

K energičnemu temperamentu motorja, zagotavljajo Francozi, prispeva svoje njegova posebna turbina, uležajena v krogličnih ležajih iz keramike, zaradi katerih se zmore zavrteti do skoraj 200.000 vrt/min. Motorju v primeru potrebe po polnem plinu sprosti »dihalno pot« še zadnji izpušni dušilnik z vgrajeno loputo. Ta se namreč v določenih okoliščinah odpre in sprosti pot izpušnim plinom »mimo« dušilnega elementa zadnjega izpušnega dušilnika.

Nadgradnja Trophy serijsko primakne tudi podvozje Cup s 25 % tršimi blažilniki, 30 % tršimi vzmetmi, 10 % bolj togima stabilizatorjema in mehansko zaporo diferenciala Torsen. V Meganu R.S. Trophy so serijsko vgrajene dvokomponentne zavore z lažjimi zavornimi koluti, premera 355 mm spredaj, ki so kar 1,8 kg lažje od običajnih zavor Megana R.S..

O cenah zaenkrat še nič konkretnega, a pričakujte, da bo od letošnje jeseni naprej postavljen nekaj evrskih tisočakov nad običajni Megane R.S..

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi TT po osvežitvi samo še z dvolitrskimi turbobencinarji
Vietnamski VinFast napovedal dva modela za letošnji Pariz