Novice

Ghosn želi umik francoske države iz zveze Renault-Nissan

Zveza se sicer imenuje Renault-Nissan, vendar ima v tem razmerju francoska stran precejšnjo težo in pooblastila, poleg tega pa je francoska vlada največji delničar skupine Renault. Na drugi strani japonski proizvajalec ustvari približno dve tretjini celotne prodaje.

Vodja francosko-japonske zveze, Carlos Ghosn, želi po poročanju Reutersa prenesti več vpliva na Nissanovo stran, a je pri tem naletel na odpor francoske vlade, ki se močno zavzema za ohranjanitev svojega položaja.

Vlada je izzvala Ghosnovo nezaupanje po tem, ko je letos aprila nenapovedano povečala svoj paket delnic skupine Renault s 15 odstotkov na 19,7 odstotkov. Uradniki naj bi izvršnega direktorja o tem obvestili le nekaj ur pred izvedbo transakcije. Ghosn sedaj želi omejiti nadzor francoske države, preden napravi potezo v tej smeri, pa seveda potrebuje podporo upravnega odbora.

V primeru, da bi bil Ghosn v svojem načrtu uspešen, bi to pomenilo prenovo tesnega partnerstva med proizvajalcema vozil. Povsod, kjer imajo trenutno zadnjo besedo Francozi, bi po spremembi obe strani imeli enako veljavo. Poleg tega bi Nissan postal največji lastnik skupine Renault, Francozi pa na drugi strani ne bi imeli enakega nadzora nad poslovanjem japonskega zaveznika.

Francoska vlada seveda ni pripravljena kar predati svoje moči v roke Ghosna, saj naj bi jo predvsem skrbelo za delovna mesta. Emmanuel Macron, francoski gospodarski minister, je za Reuters izjavil: “Zveza ne sme biti destabilizirana zaradi sprememb v upravljanju ali prilagoditev, ki bi poleg tega lahko vodile v navzkrižje interesov.”

Kot kaže, se pravi boj šele začenja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hondin sveženj novosti
Mazda z osupljivim konceptom RX-Vision obuja rotacijski motor