Novice

Renault prodaja svoj delež podjetja Avtovaz za simbolično ceno

Po nekaterih informacijah naj bi se pri francoskem proizvajalcu odločili za prenos njihovega deleža podjetja Avtovaz ruskemu raziskovalnemu inštitutu Nami za ceno enega rublja.

Odločitev naj bi bila posledica množičnega opuščanja poslovanja zahodnih podjetij v Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. Renault naj bi posledično za dober evrski cent prenesel lastništvo njihovega 68-odstotnega deleža podjetja Avtovaz, v katerem poteka proizvodnja avtomobilov znamke Lada. Novi lastnik njihovega deleža naj bi postala organizacija Nami,  ena vodilnih raziskovalno znanstvenih organizacij s področja avtomobilske industrije v državi. Ustanovljena je bila pred več kot stotimi leti, pod njihovim okriljem pa je potekal razvoj in proizvodnja številnih modelov, vključno z limuzino Aurus Senat, ki jo uporablja Vladimir Putin.

Informacijo o prenosu lastniškega deleža naj bi najprej razkril ruski minister za trgovino Denis Manturov, po njegovih besedah pa naj bi imel Renault možnost ponovne pridobitve lastniškega deleža v obdobju prihodnjih petih ali šestih let, a seveda najverjetneje ne za ceno enega rublja. Dodaja še, da bodo v ceni ponovnega prevzema vključene vse morebitne investicije, saj njihove vrednosti ne nameravajo podarjati ob morebitnem ponovnem odkupu. Renault je prvih 25 odstotkov podjetja Avtovaz, ki so bili takrat vredni okrog milijarde evrov, pridobil v letu 2008, do leta 2017 pa so svoj delež povečali na sedanjih 68 odstotkov. Poleg zgornjega dogovora o prenosu deleža podjetja Avtovaz naj bi se pri Renaultu odločili tudi za prodajo proizvodnega obrata v Moskvi moskovskim mestnim oblastem.

Od pričetka vojne v Ukrajini je že več kot 750 podjetij zaustavilo poslovanje v Rusiji, njihovo premoženje, ki ga lahko merimo v milijardah dolarjev, pa bodo najverjetneje zasegle ruske oblasti oziroma ga bodo podjetja prisiljena prodati za nesorazmerno nizko ceno. Pri Renaultu in francoski vladi, ki ima v lasti 15-odstotni delež francoskega avtomobilskega proizvajalca, trenutnega razpleta dogodkov zaenkrat še ne komentirajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Amarok v novi generaciji že konec letošnjega leta
Tudi Toyota GR Supra se vrača k osnovam