Novice

Chevrolet Niva ponovno z oznako Lada

Potem ko je AvtoVAZ od ameriškega podjetja General Motors odkupil njihov delež skupnega podjetja, terenci Niva ponovno dobivajo emblem Lada.

V decembru lanskega leta sta podjetji General Motors in AvtoVAZ sklenili sporazum o konsolidaciji skupnega podjetja pod okriljem katerega so izdelovali terenska vozila Chevrolet Niva. Ameriški General Motors je prodal 50-odstotni delež skupnega podjetja ruskemu AvtoVAZ, kjer so se odločili, da bo na modelu Niva ponovno zasijal emblem Lada.

Model, poznan tudi pod oznako VAZ-2123, so razvili pri podjetju AvtoVAZ. Z njegovo proizvodnjo so pričeli leta 2000 – najprej pod imenom Lada Niva, dve leti kasneje pa še pod okriljem skupnega podjetja GM-AvtoVAZ, kjer so ga tržili kot Chevrolet Niva. Novi model se razlikuje od stare različice terenskega vozila Lada Niva (VAZ-2121), ki na ruskem trgu še naprej ostaja v prodaji kot Lada 4×4. Pri Chevroletu so leta 2014 sicer že predstavili koncept naslednika modela Niva, iz katerega naj bi v letu 2016 nastala produkcijska različica, vendar na koncu ni prišlo do realizacije projekta.

Pod okriljem podjetja AvtoVAZ so pod novo (oziroma staro) oznako pretekli teden s proizvodne linije njihovega ruskega obrata Togliatti že pričeli prihajati prvi terenci Lada Niva, ki se od modelov z oznako Chevrolet Niva razlikujejo predvsem po spremenjeni sprednji maski z emblemom Lade ter volanu, na katerem je po novem napis Lada.

Predstavniki podjetja AvtoVAZ zatrjujejo, da je, kljub dvajseti obletnici, po modelu Lada Niva še vedno dovolj povpraševanja, saj dopolnjuje njihovo ponudbo vozil s štirikolesnim pogonom. Od leta 2000 naj bi s proizvodnih trakov skupno prišlo že 700.000 enot, po besedah Olivierja Morna, izvršnega podpredsednika za področje marketinga in prodaje pri Ladi, pa načrtujejo nadaljnjo širitev prodajne mreže, ki na področju Rusije že sedaj obsega preko 300 prodajnih in servisnih centrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: AvtoVAZ.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes AMG GT Black Series prvič na ogled
Fordova legenda se vrača