Novice

Vojna v Ukrajini z vse močnejšim vplivom tudi na avtomobilsko industrijo

Posledice ruskega napada segajo vse dlje, izjema niso niti predstavniki avtomobilske industrije.

Vojna na pragu Evropske unije ima vse večji vpliv na podjetja, ki so tako ali drugače povezana z Rusijo. Vse več se jih odloča za ustavitev poslovanja na ruskih tleh, med njimi so tudi večji avtomobilski proizvajalci, ki so zaradi težav z dobavami prisiljeni tudi prekiniti proizvodnjo. Za delno zaustavitev proizvodnje so se že odločili v podjetju Avtovaz, enem večjih ruskih avtomobilskih proizvajalcev v lastništvu podjetja Lada Auto Holding, v katerem ima nekaj več kot dvotretjinski delež Renault. Po mnenju poznavalcev bi lahko francoska znamka utrpela občutne izgube, saj je Rusija njihovo drugo največje tržišče.

Za nekajdnevno zaustavitev proizvodnje v dveh obratih so se zaradi pomanjkanja sestavnih delov odločili tudi pri Volkswagnu, podoben korak pa so  na račun prekinitve dobavnih verig naredili tudi pri znamki Porsche, kjer bodo proizvodnjo posameznih modelov ustavljali postopoma. Čeprav so sprva nameravali ohraniti izvoz v Rusijo in proizvodnjo na ruskih tleh, so se za prekinitev sedaj odločili tudi pri korejskih podjetjih Hyundai in Kia, embargo na izvoz in uvoz v Rusijo pa vpliva tudi na poslovanje Stellantisa. Stellantis je sicer nameraval ruski obrat Kaluga pretvoriti v enega glavnih vozlišč za izvoz avtomobilskih motorjev in vozil v Evropo, Severno Afriko in Latinsko Ameriko.

Za prekinitev dobav v Rusijo so se odločili še pri znamkah Lamborghini in Ferrari, podobne odločitve pa so sprejeli tudi pri podjetjih Jaguar Land Rover, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Citroen in General Motors ter pri Suzukiju, kjer so zaustavili izvoz avtomobilov iz njihovega madžarskega proizvodnega obrata v Rusijo in Ukrajino. Po predvidevanji analitikov bi lahko vojna zaradi pomanjkanja določenih kemijskih elementov in redkih kovin povzročila novo globalno pomanjkanje elektronskih vezij in posledično naslednjo krizo v avtomobilski industriji.

V odzivu na sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla večina zahodnih držav, so ruske oblasti že prepovedale izvoz več kot dvesto artiklov s področja tehnike, telekomunikacij in medicinske opreme, na seznam pa dodajajo tudi vozila in kmetijsko mehanizacijo ter lokomotive in železniške vagone. Prepoved izvoza trenutno zajema 48 držav, ki po mnenju ruske vlade izvajajo sovražna dejanja proti njihovi državi na ekonomskem področju.

Posledično bi se lahko letošnja prodaja avtomobilov na ruskem trgu zmanjšala kar za polovico. Največ koristi bi zaradi sankcij lahko imeli kitajski avtomobilski proizvajalci, ki zaenkrat nadaljujejo poslovanje z Rusijo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen, Avtovaz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo z osveženima modeloma S60 in V60
BMW v nakup znamke Alpina