Novice

Rolls Royce Cullinan odpira novo poglavje luksuznih športnih terencev

Rolls Royce Cullinan je z današnjim razkritjem postal prvi ultra luksuzni športni terenec, ki se ga ne bi sramovali niti najbolj premožni kupci.

Dolgo pričakovani model prestižne britanske znamke je nosilec presežnikov v več pogledih. Gre za prvo športno terensko vozilo najvišjega luksuznega razreda, ki so mu nadeli ime po največjem odkritem nebrušenem diamantu v zgodovini. V dveh brušenih oblikah je čudoviti dragi kamen del zbirke britanskih kronskih draguljev, podobno kot je Cullinan nova sijoča zvezda Rolls Roycea.

Cullinan je, enako kot aktualni Phantom, zasnovan na novi prilagodljivi arhitekturi lahke gradnje. Pod pokrovom motorja se skriva 6,75-litrski dvanajstvaljnik z dvema turbopolnilnikoma, ki postreže s 420 kW (571 KM) moči in 850 Nm najvišjega navora, ki je na voljo že pri 1.600 vrtljajih na minuto. Najvišja hitrost je omejena na 250 km/h, glede na naravo vozila pa so pri znamki razumljivo zamolčali podatek o času, ki je potreben za pospeševanje iz mirovanja do hitrosti 100 km/h.

Vzmetenje predstavlja poglavje zase, če vprašate tržnike znamke, so verjetno na novo definirali čar vožnje kot na leteči preprogi, v praksi pa so dodatno izboljšali sistem zračnega vzmetenja, da se odlično izkaže tudi na zahtevnejših terenih. V skladu s tem tudi sistem štirikolesnega pogona ponuja uporabnikom novo prednastavitev “Everywhere”, s katerim lahko premagajo tako makadam, mokro travo, blato kot tudi sneg ali pesek. Če jih slučajno zanese v vodo, pa je magična meja prehoda 540 mm.

S svojimi neskromnimi zunanjimi dimenzijami (5.341 mm dolžine, 2.164 mm širine in 1.835 mm višine) prestižni športni terenec ponuja 3.295 mm medosne razdalje. Če se običajno bolj posvečamo prednjim sedežem, so v tokratnem primeru pomembnejši potniki nameščeni zadaj, kjer Cullinan omogoča dve konfiguraciji, običajno klop ali dva udobnejša samostojna sedeža. Za lažje vstopanje se vozilo ob pristopu potnikov zniža za 40 mm, nato pa se na račun nasprotnega (samomorilskega) odpiranja vrat prikaže velika odprtina za dostop do sedežev. Ker velik del dobrega počutja potnikov predstavlja tudi zvočno udobje, pa je pomemben še podatek, da je za razmejitev potniškega od prtljažnega prostora na voljo pomična steklena pregrada, ki hkrati omogoča bolj optimalno delovanje klimatizacije.

Prtljažnik s svojimi 560-1.930 litri prostornine ponuja obilo prostora, pravi pomen pa dobi šele z izbiro enega od paketov dodatkov, ki zaznamujejo življenjski slog uporabnika – muharjenje, fotografija, plezanje, deskanje na snegu, kajtanje, padalstvo ali pa le kak razkošen piknik, daleč od ponorelega sveta.

Seveda je Cullinan opremljen z vsemi dostopnimi sodobnimi varnostno asistenčnimi pomagali, ki jih je preveč, da bi jih imelo smisel na tem mestu naštevati. Za konec tako le še podatek o pričakovani vstopni ceni, ki naj bi ob začetku prodaje (predvidoma konec letošnjega leta ali v začetku naslednjega leta) znašala približno 285.000 evrov. Jasno, brez neštetih, a nujno potrebnih čudovitih dodatkov, ki naredijo avtomobil izjemen.

Avtomobilizem.com (Vir: Rolls Royce, Carscoops, Automotive News Europe. Foto: Rolls Royce.)

 

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Rolls Royce Cullinan odpira novo poglavje luksuznih športnih terencev"


dask
5 leta 11 meseci nazaj

Avto za fuzbalerje, reperje in Kardashiane….

chad
5 leta 11 meseci nazaj

En lincoln navigator ima notranjost neprimerljivo bolj luksuzno

xxl
5 leta 11 meseci nazaj

Avto za ljudi, ki jim je samo drago dovolj dobro, ciljna klientela so najbrž vsi, ki so zaslužili gore denarja na zelo vprašljiv način. Komaj čakam posnetke na YT ,pijanih Rusov, azijatov, afroameričanov kako brodijo po blatu, ali jih predelujejo v še bolj neokusne spake.

5 leta 11 meseci nazaj

zunanjost tako, tako, notranjost obupna, cena pa luksuzna

JG2
5 leta 11 meseci nazaj

Tole jim pa tako kot pri Bentleyu ni ravno ratalo. Izgleda kot našminkani Londonski taxi. No je pa vsaj 300k eur, to pa tudi nekaj šteje.

 
Opel Connect prihaja, OnStar odhaja
Volkswagnovi vajenci z dvema konceptoma na Vrbskem jezeru