Novice

Seat ustavlja prodajo v Rusiji

Pri koncernu Volkswagen so objavili, da bodo s 1. januarjem 2015 ustavili prodajo znamke Seat v Rusiji. Razlog naj bi bil upad gospodarske rasti, slaba vrednost rublja ter padec cene nafte.

Zaradi gospodarske recesije v največji državi na zemeljski obli, ki je posledica krize v Ukrajini ter sankcij UE in ZDA, so med najbolj prizadetimi tudi avtomobilski proizvajalci. Prodaja avtomobilov je namreč drastično padla, samo meseca oktobra je bil padec 10 odstoten, primerjalno s preteklim letom.

Meseca septembra so z reorganizacijo pričeli tudi pri Oplu – in sicer v proizvodnji, ki jo imajo v Ruski federaciji. Tako bodo v tovarni v Sankt Petersburgu, kjer izdelujejo Oplove in Chevroletove modele, zmanjšali število delavcev iz 1.600 na zgolj 500.

Zaradi krčenja kupne moči v Rusiji so pri Volkswagnu objavili, da bodo z začetkom naslednjega leta umaknili vse modele španskega Seata, saj se je prodaja omenjene znamke drastično zmanjšala. Meseca oktobra so namreč prodali le 78 avtomobilov, kar je polovica manj od običajne mesečne prodaje (zgolj za primerjavo – oktobra letos je v Sloveniji Seat prodal 132 avtomobilov). V prvih desetih mesecih letos so skupno prodali le 1.324 vozil, kar pomeni 57-odstotni padec. V lanskem letu, ki je bilo rekordno leto za Seat v Rusiji, se je številka ustavila pri 3.375 avtomobilih, medtem, ko je Seat globalno prodal 355.000 vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: carscoops.com. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Seat ustavlja prodajo v Rusiji"


Indel
9 leta 5 meseci nazaj

Lahko prosim moj zgornji komentar izbrišete, malo sem se razjezil po nepotrebnem. Hvala.

Indel
9 leta 5 meseci nazaj

Zakaj je Seat tako zadušljiv za slovenske kupce? Že tako je gorivo drago, potem pa pri nas po ceniku dobimo Leona Reference 1.6 Tdi z 90 konji in 5 prestavam za 16. 300euri, Čehi pa za isto ceno po ceniku dobijo Leona Reference 1.6 Tdi z 110 konji in 6 prestavami. Meni se ne zdi to pošteno. Na Slovaškem imajo tudi toliko ceneje Seate po ceniku kot mi in še kje.

 
Mazda CX-3 v sijoči podobi
Audi Prologue napoveduje nove čase