Novice

Sergio Marchionne je svetovna avtomobilska osebnost leta

Po mnenju organizacije Svetovni avto leta oziroma Car of the Year, ki jo sestavlja več kot 80 članov iz 24 držav sveta, je na podlagi rezultatov tajnega glasovanja svetovna avtomobilska osebnost minulega leta pokojni Sergio Marchionne.

S tem so člani žirije posthumno nagradili številne uspehe nekdanjega prvega moža koncerna Fiat Chrysler Automobiles. Naj spomnimo, da je pred prevzemom vodstvenih vajeti koncerna FCA najprej rešil pred propadom Fiat. Dosežek, ki je navsezadnje tudi omogočil združitev Fiata s Chryslerjem.

Seveda se najdejo posamezniki, ki gospoda Sergia Marchionnea ne marajo zato, ker naj bi preferiral ameriški del danes enega največjih avtomobilskih koncernov na svetu. Pri tem mu očitajo, da je z dajanjem prednosti terenskim Jeepom in poltovornjaškim Ramom pozabil na Fiat, Lancio  in deloma tudi ameriški Chrysler. Sami menimo, da je težko obdolžiti posameznika za propad znamk, katerih prodajna paleta je bila navsezadnje prvenstveno oprta na limuzine in deloma limuzinske kombije, katere je tudi sicer dolgo zvesta klientela na koncu nadomestila z nečim novim in trendovskim. Sergio Marchionne je pri tem vsekakor kriv, da je prej kot mnogi drugi prepoznal trend selitve kupcev od limuzin, karavanov in limuzinskih kombijev v smeri cestnih terencev in celo poltovornjakov.

Ne glede na kresanje mnenj o tem, koliko škode je ali ni Marchionne naredil s svojim delom,  preprosto ni posameznika, ki mu ne bi mogel priznati izjemnih pozitivnih zaslug, ki jih ima za italijansko in ameriško avtoindustrijo. Tudi sami menimo, da je z združitivjo dveh nekoč mogočnih imen v današnjega velikana avtoindustrije storil bistveno več dobrega kot slabega.

Nenazadnje mu je tudi žirija organizacije COTY podelila posthumno priznanje v počastitev za prav ta dosežek. Priznanje je prevzel njegov naslednik na čelu koncerna FCA, Mike Manley. Ob tem dejal: »V čast mi je prejeti priznanje, ki ga je žirija organizacije Svetovni avto leta posthumno podelila  Sergiu Marchionneju. Namesto pompa in blišča je svojo pozornost vedno raje namenjal skrbi za podjetje, ki ga je vodil 14 let ter svojim sodelavcem, ki zdaj vodijo njegovo zapuščino. To nagrado sprejemam v njegovem imenu in vam izrekam iskreno zahvalo.«

Žirija naj bi sicer izbirala v množici pomembnih osebnosti avtomobilskega sveta, ki vključuje vse od vodij upravnih odborov, oblikovalcev, inženirjev do podjetnikov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kiin pogled v električno prihodnost
Mercedes-Benzov koncept EQV napoveduje električni kombi za 2021