Novice

Kiin pogled v električno prihodnost

Kia na predstavitvenem prostoru v Ženevi, poleg električnih modelov e-Soul in prenovljenega Nira, premierno razkriva tudi električni koncept Imagine by Kia.

Elektrifikacija je vodilna tema mnogih avtomobilskih znamk na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, kljub temu pa so se pri korejskem proizvajalcu pohvalili s tem, da so napravili še korak dlje in predstavljajo zgolj tako ali drugače elektrificirane modele. Premierno je luč sveta ugledal tudi štirivratni električni koncept, poimenovan Imagine by Kia, s katerim so že nekaj časa pred  predstavitvijo v Ženevi burili domišljijo.

Koncept je nastajal v znamkinem evropskem oblikovalskem centru v Frankfurtu, oblikovalci pa so si ga zamislili kot zmes mišičastega športnega kupeja, vitke družinske limuzine in prostornega križanca. Zasnova koncepta naj bi predstavljala smernice oblikovanja prihodnost z vključenimi potezami tradicije in učinkovito aerodinamiko. Sprednji del zaznamujejo LED elementi luči, povezani preko cele širine, ki svojevrstno zaokrožujejo slog oblikovanja, uporabljenega tudi pri drugih modelih znamke, medtem ko horizontalni elementi zadnjih luči spominjajo na zadek modela Kia Stinger. Prenovljen logotip obenem nakazuje videz prihodnosti.

Glede na to, da sta modela e-Soul in Niro zasnovana na obstoječih platformah, ki so namenjene tudi motorjem z notranjim zgorevanjem, je ekipa oblikovalcev tokrat dodobra izkoristila prednosti električne platforme z baterijami, nameščenimi na dnu, in zasnovala prostorno kabino. Pod sprednjim in zadnjim pokrovom je dovolj prostora za prtljago. Futuristično notranjost sestavlja kar 21 zaslonov, ki naj bi z voznikovega zornega kota sicer tvorili enoten prikazovalnik, kljub temu pa  najverjetneje ne moremo računati s tem, da bi tovrstno rešitev kdaj videli v kakšnem od serijskih modelov.

Gregory Guillaume, podpredsednik oblikovalskega oddelka Kie v Evropi, je ob predstavitvi dejal, da je nastopil čas, ko pustimo domišljiji prosto pot, se nehamo spraševati in se začnemo voziti.

Avtomobilizem.com (Vir: Kia, Motor Authority. Foto: Kia, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Kiin pogled v električno prihodnost"


Veronika.borghesi
5 leta 1 mesec nazaj

“na armaturki bo treba še malo delat, pa volan… drugače avto kot avto”
Saj ti lepo piše: Futuristično notranjost sestavlja kar 21 zaslonov, ki naj bi z voznikovega zornega kota sicer tvorili enoten prikazovalnik, kljub temu pa najverjetneje ne moremo računati s tem, da bi tovrstno rešitev kdaj videli v kakšnem od serijskih modelov.

a4
5 leta 1 mesec nazaj

na armaturki bo treba še malo delat, pa volan… drugače avto kot avto

 
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake nadgrajuje stil z uporabnostjo
Sergio Marchionne je svetovna avtomobilska osebnost leta