Novice

Shelby 427 Cobra na dražbo v januarju

Avtomobil, katerega lastnik je bil sam Carroll Shelby, bo v prodajo ponudila dražbena hiša Mecum Auctions in je bil pred kratkim popolnoma restavriran v podjetju Legendary Motorcar Company.

Carroll Shelby je bil lastnik avtomobila Shelby 427 Cobra s serijsko številko CSX3178 od samega začetka, zanimivo pa je, da je bil – kljub temu, da je uradno letnik 1965 – izdelan šele marca 1966. Glede na dostopno dokumentacijo naj bi bil delovni nalog odprt 7. januarja 1966 in zaključen 3. marca istega leta, kmalu potem pa naj bi bil avtomobil dostavljen na dom Carrolla Shelbya v Dallasu. Osnova pogonskega sklopa sta Fordov 7,0-litrski bencinski motor V8 z dvema uplinjačema s štirimi komorami in 4-stopenjski samodejni menjalnik Toploader. Avtomobil je bil eden od le petih te vrste, obarvanih v barvni odtenek ogleno sive (Charcoal Gray).

Leta 1972 je doživel prvo prenovo, ki jo je izvedel Shelbyjev prijatelj Mike McCluskey, sicer strokovnjak za avtomobile Cobra. Ob tej priliki so ga prebarvali v odtenek modre Guardsman z zlatim sprednjim delom, kasneje pa je za povečanje moči Carroll Shelby vgradil še novo, aluminijasto glavo motorja. Leta 2002 so v podružnici podjetja Shelby American v Las Vegasu vozilo prebarvali v rdečo, pred štirimi leti pa ga je od dedičev odkupil sedanji lastnik. Na njegovo željo so ga popolnoma restavrirali strokovnjaki podjetja Legendary Motorcar Company in ga povrnili v prvotno stanje mehanike, obnovo pa nadgradili z originalno barvo.

Celotna zgodovina avtomobila je zabeležena v arhivih podjetja Shelby. Na dražbo prihaja 7. januarja prihodnje leto, izklicna cena pa zaenkrat še ni razkrita. Najverjetneje bo bodoči kupec moral za legendarno vozilo odšteti vrtoglavo visok znesek, saj so prvo Cobro (CSX2000) leta 2016 prodali za neverjetnih 13,75 milijona ameriških dolarjev (11,4 milijona evrov). Vrednost enakega modela 427 Cobra, ki ga ima v garaži Jay Leno, pa je ocenjena na 2,5 milijona dolarjev (dobra 2 milijona evrov).

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Mecum Auctions.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Canoo predstavil nov model električnega dostavnika
Izbran zmagovalni projekt natečaja Toyota Mobility