Novice

Smart Forease+ je s streho nadgrajen pariški koncept

Smart je lansko leto slavil dvajset let od prihoda prvega njihovega modela v prodajne salone. V počastitev takratne obletnice je v Pariz pripeljal zabaven brezstrešni koncept forease. Za potrebe letošnje Ženeve ga je nadgradil z dodatkom snemljive platnene strehe.

Podrobnejša primerjava med takratnim in tokratnim modelom razkrije, da so razlike (z izjemo strehe) resnično majhne in posledično vredne le majhnega plusa poleg imena forease.

Spredaj in zadaj je forease+ identičen pariškemu konceptu – z eno očitno razliko, razpeto platneno streho vrh glav voznika in sovoznika ter zamenjavo florescentno zelenih vključkov s podobno žarečimi v oranžnem odtenku. Enaka so tudi platišča in celo podrobnejši pogled pod razpeto streho razkrije za sedežema nameščena identična varnostna loka kot pri predhodniku v Parizu.

A čeprav se zdi, da si ekipa Smartovih razvojnikov in oblikovalcev pri snovanju tokratne oblikovne študije ni pretirano belila glave, moramo priznati, da mu ravno dodatna streha zagotavlja tisto nekaj prepotrebne vsakodnevne uporabnosti, ki jo je brezstrešnemu predhodniku v slabem vremenu manjkalo. Že res, da tudi ta rešitev ne zagotavlja ravno stoodstotne zaščite pred dežjem, saj še vedno manjkajo bočna in zadnje steklo. Je pa platno, tako vsaj zagotavlja Smart, dejansko snemljivo. Spredaj je vpeto v že poznan foreaseov znižan speedsterski okvir položnejšega prednjega stekla, zadaj pa je pripeto na vogalih vznožij prej omenjenih varnostnih lokov.

Identično kot pri izhodiščnem konceptu je tudi tokratni primerek tehnično osnovan na električnem smartu EQ fortwo cabrio, kar pomeni 81-kilovatni pogonski elektromotor, ki žene zadnji kolesni par, in 17,6-kilovaturna baterija v dnu avta.

Smart ob najnovejšem konceptu ni izkazal ambicij, da bi ga pripeljal do serijske podobe. No, upoštevajoč dejstvo, da že imajo v ponudbi fortwo s snemljivo streho in da je ta bistveno bolj vsakodnevno uporabna (beri: vremensko odporna) kot novi speedster, tudi sami nekako ne vidimo resne potrebe po še eni izpeljanki potniškega avtomobila za dva zgoraj brez.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Smart.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Smart Forease+ je s streho nadgrajen pariški koncept"


Novinec1968
5 leta 1 mesec nazaj

Smart obstaja od leta 1994, se pravi niso lani praznovali dvajsetletnice.

 
Kia Niro Hybrid in Plug-In Hybrid po prenovi bližja električnemu bratu
Seat el-Born bo prepričeval ljubitelje električnih avtomobilov tudi z atraktivnejšim oblikovanjem