Novice

Seat el-Born bo prepričeval ljubitelje električnih avtomobilov tudi z atraktivnejšim oblikovanjem

Prvi Seatov popolnoma električni avtomobil bo predstavnikom sedme sile premierno predstavljen na dogodku skupine Volkswagen večer pred otvoritvijo salona.

Koncept električnega avtomobila Seat el-Born je, enako kot Volkswagnov I.D., zasnovan na koncernski platformi MEB in naj bi po nekaterih mnenjih že zelo blizu serijske proizvodnje. Poimenovan je po ikoničnem predelu Barcelone, saj je prav v tem mestu potekal njegov razvoj. Proizvodnja naj bi sicer potekala v obratu Zwickau v Nemčiji.

Z oblikovalskega vidika naj bi koncept nakazoval smernice prihodnosti, ki kljub kompaktnim meram zunanjosti omogočajo prostornejšo notranjost na račun električnega pogona, ki zavzema manj prostora. Daljšo medosno razdaljo in bolj dinamičen videz so dosegli z vogalno namestitvijo koles z 20-palčnimi platišči. Videz zunanjosti temelji na aerodinamiki, ki je pri električnih vozilih ključnega pomena za doseganje čim daljšega dosega, turbinska zasnova omogoča pravilen pretok zraka ob avtomobilu, obenem pa skrbi za učinkovito hlajenje zavor

Notranjost Seatovega novega koncepta daje občutek sedenja v večjem avtomobilu in naj bi nudila dovolj udobja vozniku in potnikom, več prostora pa je na razpolago tudi za prtljago. Elementi armaturne plošče so orientirani proti vozniku, ki prejema informacije z digitalnih merilnikov in multimedijskega sistema z 10-palčnim zaslonom. Vgrajeni sistemi naj bi omogočali avtonomnost druge stopnje in delovanje pametnega parkirnega asistenta.

Električni pogonski sklop s 150 kW (204 KM) zadostuje za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 7,5 sekunde, akumulatorji s kapaciteto 62 kWh pa naj bi omogočili do 420 km dosega z enim polnjenjem. Povečanje dosega naj bi dosegli tudi z uporabo učinkovite toplotne črpalke, ki naj bi zmanjšala porabo električne energije za ogrevanje oz. hlajenje in s tem omogočila tudi do 60 km daljšo električno vožnjo z enim polnjenjem.  Vgrajen naj bi bil sistem, ki omogoča hitro polnjenje, na hitri polnilni točki DC (zmogljivosti 100 kW) naj bi ga bilo moč napolniti od 0 do 80 odstotkov že v 47 minutah.

Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovalskega oddelka pri znamki Seat, je El-Born označil za ultimativni prikaz prenosa oblikovalskih smernic znamke v svet električnih vozil prihodnosti in za konec dodal, da je njihov cilj doseči, da bodo bodoči kupci vzljubili električne avtomobile.

Seat el-Born bo širši publiki razkrit na avtomobilskem salonu v Ženevi, serijski model, ki naj bi izhajal iz koncepta, pa naj bi predvidoma prišel v prodajo v letu 2020.

Avtomobilizem.com  (Vir in foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Smart Forease+ je s streho nadgrajen pariški koncept
Mercedes-AMG GT R tudi kot brezstrešna različica