Novice

Smart se vrača z novima mestnima malčkoma

Daimler je v Berlinu uradno predstavil nova malčka forfour in fortwo, s katerima želijo povrniti staro slavo znamki Smart in jo potegniti iz rdečih številk. S številnimi novostmi in zanimivimi rešitvami oba sledita usmeritvam in konceptom znamke.


Oba bo lahko poganjala trojica bencinskih trivaljnikov, ki so enako kot v novem Twingu nameščeni v zadku vozila. Vstopni motor bo imel 45 kilovatov (60 KM), srednji 52 kilovatov (71 KM) in najmočnejši 66 kilovatov (90 KM). Serijsko bo vgrajen 5-stopenjski ročni menjalnik, Twinamic samodejni menjalnik z dvojno sklopko pa bo na voljo za doplačilo. Le upamo lahko, da je slednji krepko boljši kot tisti iz prejšnje generacije, ki je bila predstavljena pred sedmimi leti.

Kot smo že poročali, forfour sloni na enaki zasnovi kot Renault Twingo, poleg tega pa si delita tudi proizvodno lokacijo Revoz v Novem mestu. Smarta fortwo bodo izdelovali v francoskem Hambachu.

Medosna razdalja manjše izvedbe znaša 1.873 milimetrov, medtem ko  pri večjem modelu forfour znaša 2.494 milimetrov. Zanimivo je, da ima večji forfour identično medosno razdaljo kot Mini Cooper, vendar je s 3.490 milimetri precej manjši od Minija. Fortwo v dolžino meri le 2.690 milimetrov.

Veliko pozornosti so namenili tudi varnosti. S čelnim trčenjem z modeloma Mercedes-Benz razred C in še večjim razredom S so želeli prikazati, da sta oba mala avtomobila varna. Za nameček so varnostne sisteme razvijali skupaj s tistimi, ki so jih uporabili v razredu C. Visoko odporno jeklo, obdelano pod ekstremno vročino, je uporabljeno za stranske ojačitve in konstrukcijo, povečali pa so tudi zmečkljive cone vozila. Smart kot prvi v segmentu serijsko ponuja sistem za uravnavanje bočne stabilnosti v primeru močnejših sunkov vetra, medtem ko sta sistem proti naletu vozil in asistenca za ohranjanje voznega pasu na voljo za doplačilo.

Individualnost ima močan vpliv pri obeh modelih, saj pri Smartu ponuja do 40 različnih barvnih kombinacij zunanjosti. Podobna zgodba je tudi v potniški kabini, kjer lahko kupec izbira med številnimi različnimi kombinacijami oblazinjenja in barvnimi odtenki.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Daimler)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Smart se vrača z novima mestnima malčkoma"


igork
9 leta 8 meseci nazaj

Mini osebno zelo grdo, upam da ne bo Revoz zaradi tega v rdečih števlkah.

 
Bodo imeli avtomobili prihodnosti vdolbine kot žogice za golf?
Fiat Panda Cross je zmogljiv terenec mestnih dimenzij