Novice

So podrobni zemljevidi res predpogoj za avtonomno vožnjo?

Tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem avtonomnih tehnologij, so neenotnega mnenja o nujnosti podrobnih zemljevidov visoke resolucije.

Ob razvoju tehnologij avtonomne vožnje se kljub občutnemu napredku na tem področju še vedno odpira vrsta vprašanj. Ena od dilem, kjer se krešejo mnenja, je tudi potreba po natančnih zemljevidih v visoki resoluciji, ki so po mnenju večine tehnoloških podjetij predpogoj za zanesljivo delovanje sistemov avtonomne vožnje.

Kot je znano, tovrstni sistemi poleg zemljevidov za svoje delovanje uporabljajo podatke, ki jih v realnem času zagotavlja kombinacija kamer, radarskih tipal in tipal sistema lidar. Pri večini proizvajalcev zemljevidi s podatki o konfiguraciji cest in prometne signalizacije predstavljajo osnovo, ki jo z informacijami o dogajanju in objektih v okolici vozila dopolnjujejo različne kombinacije tipal.

Na drug strani podjetji Tesla in izraelsko zagonsko podjetje Imagry uporabi podrobnih zemljevidov sicer ne oporekata, vendar so njihovi strokovnjaki mnenja, da bi morali biti avtonomni sistemi zgolj z obdelavo podatkov različnih tipal sposobni zagotavljati varno samodejno upravljanje vozila – na podoben način, kot to počnejo človeški možgani. Po njihovem mnenju je skoraj nemogoča zajeti vse podrobnosti v same zemljevide, odpirajo pa tudi vprašanje sprememb, povzročenih z raznimi cestnimi deli ali nepredvidenimi dogodki, ki bi v tem primeru lahko hitro onemogočile normalno delovanje tovrstnih sistemov.

Podjetje Imagry je v zagovor svojega mnenja pripravilo prikaz delovanja njihovega sistema, ki temelji na osnovni navigaciji in uporabi različnih tipal, ki so zagotavljala varno vožnjo po prometnih ulicah Tel Aviva. Po besedah Raja Rajkumarja, enega od poznavalcev področja in profesorja na univerzi Carnegie Mellon, zaenkrat pri avtonomnih tehnologijah še ne poznamo industrijskih standardov, zato vsak od proizvajalcev razvija svoje rešitve. Kljub temu je mnenja, da je uporaba podrobnih visoko resolucijskih zemljevidov nujna v primeru slabših vremenskih pogojev, s čimer pa se ne strinjajo pri podjetju Imagry.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Imagry.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota GR Corolla H2 prvič na dirki
Stellantisov načrt: življenjska doba avtomobila naj bo 15 let