Novice

Toyota GR Corolla H2 prvič na dirki

Konceptni dirkalnik GR Corolla H2 je prvo vozilo na svetu, ki je na dirki za pogon uporabljalo tekoči vodik.

Toyota nadaljuje svoje poslanstvo v razvoju in uporabi alternativnih goriv, nov pomemben korak naprej pa pomeni udeležba konceptnega dirkalnika GR Corolla H2 s pogonom na tekoči vodik na dirki Fuji 24 Hours, ki poteka v okviru serije Super Taikyu.

Japonski avtomobilski proizvajalec sicer že od leta 2021 sodeluje na dirkah s podobnim konceptnim vozilom, ki kot pogonsko gorivo uporablja plinasti (stisnjen) vodik, tokrat pa se dirke prvič udeležuje s prirejenim dirkalnikom, ki omogoča uporabo tekočega vodika. Točenje tekočega vodika lahko poteka v istem boksu kot pri vozilih z bencinskim motorjem, saj ni več potrebe po opremi, potrebni za proizvodnjo stisnjenega plinastega vodika – posledično je površina, potrebna za namestitev polnilne postaje, približno štirikrat manjša.

Za uporabo tekočega vodika je bilo potrebno obstoječemu vozilu GR Corolla H2 Concept spremeniti sistem vbrizgavanja. Kljub temu, da je čas točenja ostal enak (1,5 minute), večja energijska gostota omogoča podvojitev dosega. Glede na to, da ni potrebno polnjenje pod tlakom, pa je mogoče z gorivom napolniti več vozil zapored. Toyotini strokovnjaki so se morali pri razvoju soočati z različnimi izzivi – tekoči vodik je potrebno skladiščiti pri temperaturah pod -253°C, preprečiti je bilo potrebno izhlapevanje vodika zaradi toplote v rezervoarju in zagotoviti delovanje črpalk pri tako nizkih temperaturah.

Pri Toyoti ob obstoječih partnerjih začenjajo sodelovanje še z Univerzo Waseda ter Univerzama v Kjotu in Tokiu, po njihovem mnenju pa je vodik pomembno gorivo za zagotavljanje ogljično nevtralne prihodnosti motošporta na najvišji ravni.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kitajski modeli že v Evropi, a prodaja ne sledi povzročenemu nemiru
So podrobni zemljevidi res predpogoj za avtonomno vožnjo?